tisdag 28 oktober 2008

Dagens irritation

Jag satt och funderade lite över betygsskalor (t.ex. i tester i tidningar) och de flesta har ju betyg mellan 1-5 eller 1-10. Ett medelbra betyg tänker man då rent logiskt ska vara 3 alternativt 5 beroende på skala, men det är ju faktiskt så att hälften av 5 är 2.5, och alltså är en trea på en femgradig skala bättre än en femma på en tiogradig skala. Skapligt irriterande eller?

torsdag 16 oktober 2008

Stereo för resväskan och resväska för stereon

Dags att skriva några rader, det var ett tag sen men det beror bl.a. på att jag varit på tjänsteresa till Dubrovnik i Kroatien. Vädret är verkligen kanon där i oktober, ungefär som en perfekt svensk sommar, 20-22 grader och så pass varmt i Adriatiska havet att det går att bada med lite god vilja. Med på resan hade jag mitt mindre resestereobygge (Reza Jr) som fyllde sin uppgift, även om det blev lite trångt i den mellanstora väskan jag hade med mig.

Inte alltför långt fram i tiden ska jag och frugan på bröllopsresa till Thailand och det gäller att planera redan nu vad man ska ha för ljud på hotellrummet (så klart!). Eftersom vi blir där två veckor vill jag inte ha något alltför dominerande utan all plats i resväskan går antagligen åt eftersom jag inte vill släpa en larger-than-life-koffert. Jag har snokat runt lite på nätet efter en portabel högtalare till MP3-spelaren och till slut hittade jag två intressanta modeller, nämligen JBL OnTour XT och Altec Lansing InMotion IM600. Anledningen till att välljudande hemmabyggen gick bort denna gång är att hur man än försöker så blir det alltid för stort och tungt. Dessa två väger 0.6 kg respektive 0.9 kg vilket är svårslaget! JBL's variant ser ut som ett litet tefat och har 4 st 3" element och någon slags PWM-förstärkare som jag fattat, den var klart mest intressant ett tag tills jag läste alla positiva recensioner om IM600 som i sin tur ser ut som ett stående A4 (bredden är ungefär som ett A4 dessutom, men på höjden är den aningen mindre). IM600 får väldigt positiva recensioner och innehåller dessutom laddningsbara batterier och FM-radio till samma pris som JBL OnTour XT. När jag sedan fick se att att Dustin tog 795 kr i stället för ca 1200 kr som resten av butikerna i Sverige så var valet enkelt. Det lustiga är att det står 1195 kr i prisjakts lista. Jag slog till och la en beställning, återkommer förstås med en kort recension när den anländer!

För att avsluta detta inlägg, vi har en gammal resväska över som jag funderar på att bygga om till en portabel stereo mellanstorlek (hur man nu definierar det). Det borde bli ett lämpligt vinterprojekt när äckelsnön yr utanför huset. Det är en sån mellanstor med draghandtag, det skulle kunna bli riktigt kul. Det är en gammal dröm jag har, galen som man är... Får se hur det artar sig!

torsdag 2 oktober 2008

Metallicas senaste album har höjt loudness war-debatten till skyarna

Metallicas senaste album Death Magnetic har upprört folk runtom i världen eftersom ljudnivån är extremt hög p.g.a. dynamisk kompression som jag skrivit om ett antal gånger på min blogg. Fans har startat namninsamlingar online för att få dem att mastra om skivan. Tydligen är det så att Guitar Hero 3-versionen av skivan är mastrad på ett helt annat vis, med mindre kompression, och således låter väldigt mycket bättre. Det finns en artikel att läsa om detta här:

http://www.guardian.co.uk/music/2008/sep/17/metallica.guitar.hero.loudness.war

Och här finns lite synpunkter från Lars Ulrich (trummisen i Metallica) som tycker att den låter jättebra i hans bil...

http://www.guardian.co.uk/music/2008/oct/01/metallica.popandrock


Ännu mer intressant är kanske denna analys som någon gjort av de två versionerna, en bild säger ju som bekant mer än tusen ord:

http://mastering-media.blogspot.com/2008/09/metallica-death-magnetic-sounds-better.html