söndag 25 januari 2009

Death Magnetic igen

Det har ju som sagt skrivits mycket om den usla ljudkvaliteten på Metallicas nya skiva Death Magnetic, och det är verkligen fruktansvärt. Versionen från Guitar Hero 3 låter mycket bättre.

Aftonbladet skrev tydligen lite kort om det här i höstas:
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article3340593.ab

Audiofilerna surar på Metallica.

I ett upprop på nätet kräver man att gruppens nya album ska mastras om.

– Genuint olyssningsbart, menar mastringsteknikern Ian Shepard.

Ian har också varit vänlig nog att göra en YouTube-video som demonstrerar skillnaden mellan Guitar Hero 3- och CD-versionen, båda normaliserade till samma ljudnivå förstås. Här kan man även med gansla usla datorhögtalare klart och tydligt höra skillnaden och vad som försvinner när den överdrivna kompressionen har gjort sitt. OBS!! Se till att välja "High Quality-versionen"! Det gör du genom att klicka på pilen längst ner till höger under videon och sen välja HQ-rutan. Lyssna gärna i hörlurar!

Seventh Wonder - Mercy Falls

Idag har Seventh Wonder's senaste skiva Mercy Falls rullat några gånger, den är verkligen ett mästerverk! Jag beställde den i början av december från CDON och fick vänta 6-7 veckor på den, ingen ovanlighet när det gäller detta företag tyvärr, inte för mig i alla fall... Under tiden hann Hifi & Musik utse den till 2008 års bästa hårdrocksalbum i sitt julnummer, och det är tamejfan inte mer än rätt! Skivan är rakt igenom assnyggt komponerad och framförd, melodierna är vackra och sångaren går inte av för hackor. Jag inser ju att det inte är för alla förstås, käkar man blytung metal till frukost kanske det här kan kännas aningen mjukt, men det är ändå värt att ge en chans. Mitt första intryck när jag fick skivan för någon vecka sen var att det var riktigt bra, andra lyssningen tänkte jag att det nog inte var så bra trots allt. Det var i och för sig mitt i natten när man borde ha sovit i stället. Tredje lyssningen lät det riktigt bra igen och därefter har det känts rakt igenom lysande. Ungefär som vanligt när man hittar en skiva utöver det vanliga med andra ord. Den bästa musiken, den man kan lyssna på i åratal utan att den någonsin känns ointressant utan snarare mer och mer solid, är kanske inte helt lättsmält första varven. Rakt emot dyngan som oftast spelas på radio med andra ord, billigt krafs som är tänkt att dra till sig folks uppmärksamhet i brådrasket så att de ska lägga sina surt förvärvade pengar på något som på sin höjd håller några veckor. Att slå på Rix FM efter att ha lyssnat på den här skivan känns som att sitta där med en riktigt fin och saftig oxfilé, perfekt grillad, kanske den bästa man någonsin ätit, för att sen upptäcka att efterrätten består av... pölsa?! Och sen filosofera över att det faktiskt finns folk som äter pölsa regelbundet, helt frivilligt. Ljudkvaliteten ligger nånstans kring medel för moderna hårdrocksskivor skulle jag säga, kanske snäppet över, men tyvärr är det sällan man snubblar över en skiva i den här genren med sagolik dynamik, det är alltid för hårt komprimerat. Hade det inte varit hårt komprimerat med för hög ljudnivå i vanlig ordning så hade det nog kunnat låta riktigt bra, ljudkvaliteten i övrigt är bra.

måndag 19 januari 2009

Altanhögtalarna har anlänt!

Högtalarna jag beställde från Ljudia till altanen (se tidigare bloggpost) har anlänt! Jag har legat nerbäddad sen i fredags p.g.a. en riktig grisinfluensa med feber, frossa, illamående, och värk överallt, men på nu på eftermiddagen kändes det lite bättre efter 3-4 dagars vila så jag kunde inte hålla mig från att åka och hämta ut dem trots att jag svettas bara jag rör minsta fena.

Jag började med att koppla in dem på köksstereon, det är ju trots allt den som ska driva dem sedan när de står ute på altanen. Som jag skrev tidigare så ger den med lite god vilja ut 2x80 watt, under omänskliga förhållanden (10% THD måste väl ändå räknas som tortyr), mer rättvisande mätmetoder skulle förmodligen visa en fjärdedel eller så av den effekten vilket ändå får räknas som helt okey. Med kablar hängandes lite fritt och allt annat än snyggt (se bilden), temporärt kopplat till högtalarväxeln som jag ska gömma undan sedan drog jag med förväntan igång stereon. Och nog lät det bra alltid! Klart över förväntan! Hur kan man få så pass bra ljud för ynka 1395 kr, med tanke på att det är vädertåliga högtalare med plastlådor?! Rent subjektivt verkade känsligheten klart i klass med högtalarna som följde med köksstereon också, det hade jag inte väntat mig. De har dessutom en impedans på 4 ohm medan de här har 8 ohm, så förstärkaren ger ju ifrån sig mindre effekt. Riktigt kul att det funkade så bra!

Dags att se vad som händer när vi kopplar på rejält med effekt! Sagt och gjort, jag gick ut till garaget och hämtade PA-slutsteget, 2x525 watt ska väl kunna skrämma ur ännu lite mer liv ur dem! Jag släpade upp steget till kontoret på övervåningen och kopplade in det till datorn. En kartong och multifunktionsskrivaren fick agera högtalarstativ. På med grejerna, och visst, man kan spela riktigt högt utan att det låter illa. Imponerande!! Sitter och skriver detta medan musiken pumpar... :D

lördag 17 januari 2009

Högtalare till altanen

Efter många dagars (eller veckors...) efterforskning har jag äntligen hittat högtalare till altanen! Min tanke först var att bygga en egen "ljudlimpa" med bilstereoelement eftersom de tål fukt ganska bra. Tankarna har vandrat emellan massor av olika alternativ, till exempel:








  • 4 stycken 6.5" koaxialelement (två per kanal) i en "ljudlimpa"
  • 2 stycken 6x9" koaxial/triaxialelement i antingen ljudlimpa för båda kanalerna eller en separata låda för varje kanal
  • 2 st 8" bilbasar + 2 st piezodiskanter
  • Någon typ av infälld lösning i taket med marinhögtalare (övergav den eftersom jag vill kunna ta undan grejerna under vintern)
Jag ville inte lägga alltför mycket pengar eftersom det är utomhus, hade jag byggt själv hade jag hamnat på kanske tusenlappen. Slutligen föll valet på två stycken färdigbyggda PA-högtalare från P.Audio som är en välkänd tillverkare inom PA-världen. De heter P.Audio Compact 8.1 och säljs av Ljudia för överkomliga 1395 kr/par! Modellen är utgående så jag antar att det är därför priset är så pass bra som det är, de hade bara 12 par kvar och numera 11. :) De har 8" baselement och en hornladdad diskant. Fördelen med dessa är att jag vet att de tål fukt och att jag slipper ha en låda av målad spånskiva som kanske inte trivs sådär jättebra i fukt utomhus. Jag har dock tak över altanen, så visst, hällregn är det inte frågan om, men ändå.

Högtalarna kommer att drivas av köksstereon med högtalarkablar utdragna genom köksväggen, kopplat via en högtalarväxel som jag hittade på Fyndbörsen för futtiga 119 kr. Det är en microstereo med klass D-förstärkare (Sony CMT-SE1) som med mycket välvilja har specats till 2x80 watt. Ärlig effekt kanske är en fjärdedel, men det bör räcka till någorlunda ljudnivåer då högtalarna har hygglig känslighet (89.5 db). Vill man dra på högre har jag ett PA-steg jag kan koppla in, och ett par gigantiska hemmabyggda högtalare om dessa inte duger. Ska bli riktigt kul att provköra dem när de anländer nästa vecka!

söndag 11 januari 2009

Spotify är verkligen grymt!

Jag har använt Spotify under ett par veckor nu på jobbet för att spela bakgrundsmusik och det är verkligen asgrymt. För dig som inte testat så är det ett program där du kan söka och finna i princip vilken musik som helst, och streama över nätet, helt lagligt! Det enda man får stå ut med är en kort reklamsnutt mellan var sjätte låt eller något sådant, klart överkomligt. Ljudkvaliten är klart över webradiosnittet, och responsiviteten är imponerande. Det känns verkligen snabbt! Utöver sökfunktionen kan man spela radio där man får förslag utifrån genres och årtionden som man själv väljer. Självklart kan man inte förvänta sig audiofilkvalitet, men ingen som spelar komprimerad musik gör väl det? Vad jag vet så kör Spotify med Ogg Vorbis i 160 kbit/s och det får räknas som helt ok för att provlyssna eller spela i bakgrunden. I finrummet är det fortfarande CD som är kung! :)

En riktigt grym grej är att man kan skapa playlists som man kan dela med sig av via en länk i mail eller MSN, bara att dra och släppa! Dessutom man kan skapa samarbetslistor som flera kan lägga till låtar i och då uppdateras listorna på alla andra klienter i realtid, det är sjukt snyggt!

Ryktet säger att mobilversioner är på gång till iPhone och Symbian, vi håller tummarna!

torsdag 8 januari 2009

Bi-ampning av center

I min anläggning har jag två stycken monoblock som driver varsin fronthögtalare, och sen ett 5-kanalssteg som driver center och bakhögtalare. Den snabbtänkte har nu redan listat ut att det blir två kanaler över, och det är förstås riktigt. Det tyckte jag var lite onödigt så jag använde en av kanalerna till att bi-ampa centern igår (det var på tiden...). 5-kanalssteget petar ur sig 5x120 watt (eller 5x139 watt har jag för mig beroende på hur man mäter) så följdaktigen har centern någonstans mellan 240 och 280 watt till förfogande nu! Gissa om konerna sitter i ett järngrepp! :)

onsdag 7 januari 2009

Intressant blu-rayspelare från Samsung

Samsung har släppt en blu-rayspelare som faktiskt verkar ganska duktig på att skala upp vanlig DVD utan att det ser ut som stryk. De flesta blu-rayspelarna presterar ju som bekant sämre än en vanlig DVD-spelare i medelklass. Hemmabiotidningen recenserade den med ganska gott resultat, och en sökning på andra tester på Google visar att den presterar riktigt bra enligt flera recensenter. Rekommenderat pris är ca 4000 kr men den finns för strax över 3000 kr hos t.ex. Fyndbörsen. Samsung BD-P2500 heter godbiten, på prisjakt.se finns mer att läsa. Priset är riktigt bra med tanke på att en någorlunda vettig DVD-spelare ligger i samma prisklass.

Sentinel

Idag när jag zappade mellan alla meningslösa TV-kanaler (vi har tusentals (nej jag skojar inte), och alla visar skit) så visade TV4 Science Fiction en serie som heter Sentinel. Jag har aldrig kollat på den, men jag garvade när jag läste EPG-beskrivningen av vad den handlar om:

Amerikansk thrillerserie från 1997. Detektiven Jim Ellison har efter en längre vistelse i djungeln begåvats med oanade förmågor.

No shit! Är det så man gör när man vill bli som snubbarna i Heroes?

fredag 2 januari 2009

Megapixelhysterin

Idag är det samma hysteri kring antal megapixlar på digitalkameror som det är när det gäller watt på förstärkare, högtalare m.m. Alla som vet något om högtalare vet (förhoppningsvis) att en högtalares maxeffekt inte har ett dugg att göra med hur den låter eller hur högt den kan spela. Någorlunda samma sak gäller förstärkare, även om effekten förstås spelar in på hur högt man kan spela och vilka högtalare man kan använda. Sen är det en annan femma förstås att olika tillverkare mäter olika så att man i konsumentklassen omöjligen kan jämföra tillverkares specifikationer. I de dyrare segmenten tenderar det att vara mer rättvisa siffror som tur är...

I alla fall, åter till ämnet, megapixlar. Jag snubblade över den här artikeln i tidningen Digitalfoto där de jämför systemkameror med kompaktkameror och försöker avgöra hur stor roll upplösningen har. Och de kom fram till att fler megapixlar gav mer brus, sämre bilder med andra ord. Den enkla lösningen för bra bilder till överkomligt pris är (som man kunde gissat) ett billigt systemkamerahus med en lite bättre optik (inte den som följer med i paket ibland).

Klicka här för att läsa artikeln.