tisdag 12 augusti 2008

Husvagnsljud och klass D på annat sätt

I helgen hjälpte jag farsan med högtalarinstallation i mina föräldrars husvagn. Originalljudet (och speciellt placeringen av högtalarna) var så usel att man blir mörkrädd, till och med morsan klagade över det. Poängen var säkert att det skulle vara "snyggt" (d.v.s. inte synas alls) men som vi alla vet så inreder man ju med högtalare så givetvis var det tvunget att göras om!

Det färdiga systemet bestod av 4 st 6.5" koaxialelement drivet av en JVC huvudenhet (som faktiskt fanns där från början), ett element i varje hörn av vagnen. Det lät kanon! Det går faktiskt att få riktigt imponerande ljud med koaxialer monterade under takskåpen i en husvagn, betydligt lättare än att försöka få det att låta vettigt ur originaldörrarna på en bil utan modifieringar.

Farsan hade faktiskt slutsteg i husvagnen en gång i tiden, på det glada 80-talet när både jag och syrran var med på husvagnssemestrarna. Fast på den tiden hette det ofta "Booster", gärna märkt med KG Knutsson. Man får rysningar när man tänker på det, och inte av vällust... Det var väl inga höjdarprylar direkt, tur utveckligen går framåt.

Hade jag haft husvagn (vilket inte kommer att ske!) så hade jag nog offrat utrymmet under någon av sittplatserna till förmån för en subbaslåda, tänk vilket schyst ljud man skulle kunna få!

----------

Josef har efter vår shoutout bestämt sig för att skaffa de större ICE Power-modulerna han med. :) Dock inte från Acoustic Reality (eAR 1001) utan PWM PowerAmp från svenska Ezon där man får samma ICE Power-block för 16 000 spänn, alltså några tusenlappar billigare än eAR 1001. Det som skiljer är lådan samt att det sitter en Lundahl 1545a Audio Transformer på ingången. Följ länken för att se för- och nackdelar med detta i detalj, men i korthet kan sägas att den stora fördelen är väldigt låg Common-Mode Rejection Ratio (förmågan att reducera störningar som förekommer på båda ingångarna, d.v.s. som inte borde vara där) och nackdelen är att THD ökar vid låga frekvenser. Det är svårt att avgöra vilket som är värst, men Josef ska montera dit en switch så att man kan testa både och. Om den är till det bättre eller inte kan ju mycket väl bero på källan, ICE Power-blocken mäter extremt bra så den ökade THD:n utgör en ganska signifikant skillnad sett i siffror, men samtidigt är värdena så pass låga att det kanske inte spelar så stor roll om man ser till fördelarna. Det får framtiden utvisa!

Inga kommentarer: