lördag 30 augusti 2008

Tangent Quattron har anlänt!

Igår fick jag min Tangent Quattro internetradio, och FAN vad nöjd jag är! :) Jag kopplade in den, la till den i routern (eftersom jag har en specifik accesslista på vilka enheter som får ansluta trådlöst) och sen var det bara att köra. Det hann bara gå några sekunder innan man satt där med ett flin i ansiktet, vilket ljud! Jag har aldrig hört så bra ljud ur en så kompakt enhet med en liten 3" högtalare. Integrationen med reciva.com fungerar kanon och mottagningen på den vanliga radiodelen håller hög klass (tvivlar dock på att jag kommer att vilja lyssna på sunkig svensk radio i sovrummet mer...). Det blir brusfri mottagning med teleskopantennen ihopfälld och gömd på baksidan till och med! Jag började med att uppgradera firmwaren direkt från menyn vilket också fungerade klanderfritt. Efter att jag hade registrerat radions serienummer och registreringskod på reciva.com tankade den snällt ner alla favoriter som jag lade upp härom kvällen (se tidigare blogginlägg).

Ska man säga något negativt så är det att navigeringen kunde förbättras en smula, man får t.ex. trycka ett antal gånger på back-knappen för att komma upp några steg i menyn så man kan rensa spellistan vilket är nödvändigt då allt man spelar (via nätverket) läggs i en spellista. Sen verkar sorteringen inte alltid fungera 100% när man spelar musik från en UPnP-server (t.ex. TwonkyVision). Men det är småsaker i det stora, och blir säkert fixat längre fram i en ny firmware.

Sammanfattningsvis blir det helt klart tummen upp!

torsdag 28 augusti 2008

Mer om min kommande Tangent Quattro

Igår kväll surfade jag runt och letade efter rolig info om internetradion jag just beställt (se tidigare blogginlägg). Den verkar få finfina recensioner överallt! Jag skapade även ett Recivakonto på Recivas hemsida och la upp en lista på mina favoritradiostationer. När jag väl fått radion och registrerar den på hemsidan så kommer den automatiskt att synka alla favoriterna, otroligt smidigt! Jag hittade den här videon på Youtube som går igenom några av funktionerna:

Melodifestivalen 2009

Jag såg just en artistlista på artister som sägs vara klara inför Melodifestivalen 2009. Jag ska erkänna att jag inte har mycket till övers för det mesta som föds i Melodifestivalen i form av usel musik och halvtaskiga artister, men jag tycker att musik i alla former är kul och så klart tävlingar i musik även om folks dåliga smak ofta retar gallfeber på en. Schlager är ju något som ligger många svenskar varmt om hjärtat trots att resten av Europa inte har mycket till övers för den typen av musik, var man nu ska dra gränsen för det. Det är väl egentligen inte en egen musikstil utan en benämning på en låt som "slår", alltså ett gammalt ord för hitlåt. Fast de s.k. hits som Sverige ställt upp med på senare år är nog snarare något annat... I alla fall, tillbaka till kommande års tävling. Artistlistan är alltså:

  • Måns Zelmerlöw
  • Alcazar
  • Agnes
  • Markus Fagervall
  • Marie Picasso
  • EMD
  • Caracola
  • Molly Sandén
  • Sara Löfgren
  • Sandra Dahlström
  • Darin
  • Peter Jöback
  • Lili och Sussie
Snälla?! När ska någon vakna?! Var är de bra artisterna? Rena skämtet. Samma gamla dynga som vanligt. Sverige har mängder av bra band, och stora delar av Europa har faktiskt förnyat sig på senare år. Det är längesen ABBA lät nytt och fräscht. Jag tror jag ska starta en kampanj för att få Mustasch att ställa upp och sopa mattan med amatörerna. :)

onsdag 27 augusti 2008

Dags för en klockradio värd namnet?

Jag funderar på att skaffa en ny klockradio! Vi sover oftast med musik på i sovrummet, antingen klockradion eller sovrumsstereon som består av ett Logitech Z-5500 5.1-system (ett ganska stadigt "datorsystem" (ca 25 kg) med en sub som faktiskt är värd namnet) kopplat till en Dreambox för uppspelning av MP3 via nätverket och webradio. Saken är den att displayen lyser upp hela sovrummet i klass med en mindre glödlampa, och dessutom är det ett himla fipplande med fjärrkontroller hit och dit när man vill slå av musiken när man är yrvaken. Därför funderar jag på att skaffa någon typ av kombinerad klockradio/wifi-spelare. Det finns ju t.ex. Soundbridge Radio (som visserligen är ganska stor och rätt dyr) och sen vet jag att Tangent har något som säkert funkar. Helst ska den vara smidig och se ut som en klockradio också, vi behöver inte två stereoanläggningar i sovrummet. :)

Edit:
Jag har kikat runt lite och Argons lilla burk på Hifiklubben för 1495 verkar onekligen intressant! Den bygger på en standardiserad plattform som heter Reciva och verkar lättanvänd och smidig! Tangents alternativ heter Quattro och kostar ungefär en tusenlapp till medan Soundbridge Radio fortfarande ligger en bit över 3000 kr, vilket är lite väl saftigt.

Edit igen:
Efter att ha läst tester beslutade jag mig för att beställa en vit Tangent Quattro, den verkar helt enkelt låta allra bäst! Återkommer med intryck när den landat! :)

torsdag 21 augusti 2008

Låt inte restaurangbesöket sluta i tragedi

Tillhör du dem som ofta går vilse när du gör sena restaurangbesök? Conrad.se erbjuder just nu en gratis ficklampa i kreditkortsformat om du lägger en order över 200 kr. :D Se texten på nedanstående banner.

När är det dags att bli ett blåbär?

Jag och min fru (jo, man känner sig gammal när man skriver/säger så) är med i Lovefilm.se sedan något år tillbaka och det fungerar riktigt bra. Numera får de in Bluerayfilmer på löpande band så jag funderar på att investera i en sådan spelare innan årsskiftet. Anledningen till att jag väntat är att spelarna har varit ganska usla, det har mest varit en fråga om att välja den som är minst kass, men kanske börjar tekniken mogna lite? Högupplöst bild och okomprimerat ljud är onekligen lockande. Tyvärr har inte min hemmabioprocessor HDMI så jag måste skicka ljudet analogt, vilket förstås ställer höga krav på spelarens ljudkvalitet och funktioner för att ställa in nivåer på kanalerna, bass management etc. En snabb sökning på prisjakt.se visar att det finns bluerayspelare från 1995 kr numera! Ganska stor skillnad mot för bara ett år sen då spelarna kostade flera tusen kronor mer, de billigaste skall sägas.

Min projektor stöder bara 720p men eftersom tester visar att det är i stort sett omöjligt att se skillnad på 720p och 1080p på 3 meters avstånd med 50" bild så tror jag nog att 720p på 77" duk ser skapligt ut. Bättre än vanlig DVD i alla fall!

Dags att skumma i utbudet och läsa lite tester... :)

tisdag 19 augusti 2008

Stallone gör reklam för rysk vodka

Jag såg på Aftonbladet att Sylvester Stallone ska göra reklam för rysk vodka, jag orkade inte läsa artikeln men citatet var ju klockrent:

Stallone blir rysk vodkas nya ansikte ”Det finns en ryss i oss alla.”

Jag har inte hittat min inre ryss än, men han kanske lurar där inne... :)

måndag 18 augusti 2008

Altanbygge och musik som kan störa omgivningen

I helgen byggde vi tak över vår stora altan (vi har en mindre också samt en liten sittplats med plattor)! Ofattbart nog så gick allt som på räls och vi blev klara innan helgen var över, faktum är att när jag drog i de sista farmarskruvarna i taket så kom regnet! Vi hann lagom plocka in alla grejer och allt spillmaterial innan det vräkte ner, snacka om att ha vädergudarna på sin sida.

Redan nu börjar man fundera över hur man ska lösa altanljudet till nästa sommar... :) Jag funderar på att bygga ett undertak att fälla in spotlights och högtalarelement i, sen kan man förse dem med ljuva musiksignaler på något av dessa sätt:

  • Dra högnivåkabel från köksstereon (köket gränsar mot altanen) som är kopplad till en SoundBridge som streamar internetradio och MP3, och koppla in en högtalarswitch
  • Dra lågnivå från köket och ha någon typ av förstärkare utomhus (kan ställa till problem med fukt o.s.v. dock)
  • Ha en helt separat anläggning på altanen
Just nu lutar det åt första alternativet, men när tankarna snurrat några varv vet man aldrig var man landar.

Sen gäller det förstås att hålla volymen på lagom nivå så det inte blir som för den här snubben.

tisdag 12 augusti 2008

Husvagnsljud och klass D på annat sätt

I helgen hjälpte jag farsan med högtalarinstallation i mina föräldrars husvagn. Originalljudet (och speciellt placeringen av högtalarna) var så usel att man blir mörkrädd, till och med morsan klagade över det. Poängen var säkert att det skulle vara "snyggt" (d.v.s. inte synas alls) men som vi alla vet så inreder man ju med högtalare så givetvis var det tvunget att göras om!

Det färdiga systemet bestod av 4 st 6.5" koaxialelement drivet av en JVC huvudenhet (som faktiskt fanns där från början), ett element i varje hörn av vagnen. Det lät kanon! Det går faktiskt att få riktigt imponerande ljud med koaxialer monterade under takskåpen i en husvagn, betydligt lättare än att försöka få det att låta vettigt ur originaldörrarna på en bil utan modifieringar.

Farsan hade faktiskt slutsteg i husvagnen en gång i tiden, på det glada 80-talet när både jag och syrran var med på husvagnssemestrarna. Fast på den tiden hette det ofta "Booster", gärna märkt med KG Knutsson. Man får rysningar när man tänker på det, och inte av vällust... Det var väl inga höjdarprylar direkt, tur utveckligen går framåt.

Hade jag haft husvagn (vilket inte kommer att ske!) så hade jag nog offrat utrymmet under någon av sittplatserna till förmån för en subbaslåda, tänk vilket schyst ljud man skulle kunna få!

----------

Josef har efter vår shoutout bestämt sig för att skaffa de större ICE Power-modulerna han med. :) Dock inte från Acoustic Reality (eAR 1001) utan PWM PowerAmp från svenska Ezon där man får samma ICE Power-block för 16 000 spänn, alltså några tusenlappar billigare än eAR 1001. Det som skiljer är lådan samt att det sitter en Lundahl 1545a Audio Transformer på ingången. Följ länken för att se för- och nackdelar med detta i detalj, men i korthet kan sägas att den stora fördelen är väldigt låg Common-Mode Rejection Ratio (förmågan att reducera störningar som förekommer på båda ingångarna, d.v.s. som inte borde vara där) och nackdelen är att THD ökar vid låga frekvenser. Det är svårt att avgöra vilket som är värst, men Josef ska montera dit en switch så att man kan testa både och. Om den är till det bättre eller inte kan ju mycket väl bero på källan, ICE Power-blocken mäter extremt bra så den ökade THD:n utgör en ganska signifikant skillnad sett i siffror, men samtidigt är värdena så pass låga att det kanske inte spelar så stor roll om man ser till fördelarna. Det får framtiden utvisa!

onsdag 6 augusti 2008

Grillfest i fredags

Vi körde grillfest i fredags ett gäng, tanken var att dricka ett par öl/groggar och sedan lyssna på lite skivor. Det blev öl, sen en massa hot shots (gammal skatt som defintivt är värd att grävas upp igen!), flera sorters vin, Redbull och vodka tills vodkaflaskan var slut o.s.v. Sen var jag ganska slut också, och speciellt mycket organiserad lyssning blev det väl inte direkt... :) Bättre lycka nästa gång (surströmmingsskiva härnäst?).