onsdag 31 december 2008

Gott nytt år!

Gott nytt år på er alla! Jag är inte den som brukar ge nyårslöften, jag tycker det är ganska meningslöst, men ska jag ge ett så är det nog att jag lovar att skaffa en blu-rayspelare under 2009. :) Om bara någon tillverkare får fingrarna ur och släpper en som åtminstone kan spela vanliga DVD-skivor lika bra som en DVD-spelare i mellanklass. Som mellanklass räknar jag 3000-4000 kr ungefär, visst, det finns DVD-spelare för över 100'000 kr också, men det känns inte helt rättvist att säga att allt under 50'000 kr är mellanklass..... Jag har redan en separat CD-spelare och en DVD-spelare, jag vill inte ha ytterligare en spelare i högen, utan köper jag en blu-rayspelare så ska den kunna ersätta DVD-spelaren.

UPS:en installerad

Nu är min UPS installerad och klar, jäklar vilken snygg lösning det blir ihop med programvaran som följer med (datorn och UPS:en är ihopkopplade via USB). Man kan se hur mycket allt drar som är kopplat via UPS:en, batteristatus, vilka strömspikar/droppar/störningar man haft den senaste tiden (och som UPS:en skyddat mot), justera hur känslig den ska vara innan den går över på batteridrift m.m. Så i mitt fall kan jag se att jag har 11 minuters drift av dator, monitor och NAS vid strömavbrott, och så har jag ställt in att när det är 5 minuters batteritid kvar så ska datorn stängas ner automatiskt. Och så ser jag att grejerna drar 204 watt tillsammans. UPS:en skyddar som sagt även mot störningar eller spikar i elnätet, och det går att justera vid vilka voltantal som den ska gå över på batteri.

tisdag 30 december 2008

Skydd mot jordfelsbrytare (!)

Det är nog mer än en person som upplevt problem med jordfelsbrytare i kombination med motorvärmare, så även vi... Det är sjukt störande när det smäller till och blir svart i huset p.g.a. att jordfelsbrytaren slagit till när motorvärmaren varit inkopplad. Det kan förstås bero på allt från salt eller fukt i uttaget på bilen till en doppvärmare som sjunger på sista versen. Hur som helst så är jag trött på att få hjärtat i halsgropen varenda gång det händer, eftersom min dator ofta står på, och även NAS:en (nätverksdisk för datalagring) som i mitt fall är en QNAP TS-209 Pro. Visserligen har den RAID så risken att den skriver i precis detta läge och båda diskarna går åt skogen är väl ganska liten, men ändå. För att råda bot på detta beställde jag en UPS från Dustin igår, som i vanlig ordning levererade omgående och den dök upp på mitt utlämningsställe idag. Den står på laddning just nu (8 timmar innan den kan tas i bruk) och snart är man säker vid strömavbrott. :) QNAPen har inbyggt UPS-stöd, så den kan slå av när den får en signal från UPS:en via USB-porten, och det följer även med en programvara till Windows (PowerChute) där man kan ställa in lite vad som ska ske vid strömavbrott. Tyvärr finns det bara en USB-utgång på APS:en så datorn får väl nöja sig med att vara kopplad direkt till UPS:en. Förmodligen är man hemma när det händer ändå (eftersom det är motovärmarens fel i 99% av fallen, och den använder man så klart inte när man är borta), och blir det strömavbrott så bör denna klara att hålla grejena igång så pass länge att strömmen hinner komma tillbaka. Mitt val föll på en APC Back-UPS CS 650VA, utan någon speciell orsak. APC är erfarna på UPS-området och priset var överkomligt (1180 kr + moms). UPS:en har tre stycken eluttag som går på batteridrift vid strömavbrott, och ett fjärde som bara är en vidarekoppling så att säga. Dock är alla uttagen filtrerade och har överspänningsskydd, så man får lite extra godis på köpet.

fredag 19 december 2008

Musiktips

Dags för två vitt skilda musiktips!

Det första vidarebefordrar jag från min polare Josef, och det är gruppen Porcupine Tree. Det tog inte många sekunder efter jag hört första låten innan jag insåg att det här verkligen är något för mig och jag beställde omgående tre album (Deadwing, Fear Of A Blank Planet och Nil Recurring) som alla kostade under 100 kr på CDON. Personligen rankar jag det här som bland det absolut bästa jag någonsin hört, och som pricken över i så låter inspelningarna rent ut sagt för jävligt bra! Det är dynamiskt, tight och snyggt som få skivor i den här genren. Genren förresten, det är ganska svårt att placera dem. Jag skulle vilja säga att det är en progressiv blandning av rock, hårdrock och metal på samma gång. Det varierar från vackert och stillsamt till riktigt tungt. Om progressiv musik inte är din kopp te är det nog kanske inget för dig, men annars är det absolut värt att provlyssna! Låtarna varierar ständigt mellan målade ljudlandskap och riktigt tight ös. Sångaren sjunger med en ganska lättsam röst, inget growl här inte.

Lyssna t.ex. på Way Out Of Here från Fear Of A Blank Planet:



Nästa tips är Live At Blues Alley med Eva Cassidy, en rikigt bra liveskiva som förmedlar livekänslan på ett bra vis, och låtarna är en perfekt blanding av blues och jazz. Jag som inte lyssnat så mycket på Eva Cassidy förut annat än Songbird-samlingarna hör en lite ny sida, eller så har jag inte lyssnat tillräckligt noga förut. Det är riktigt trivsamt liveljud, klart över genomsnittet. Sån här musik gör sig riktigt bra live, det är skönt att slippa höra det mekaniska ljud som vissa studioskivor lider av.

Lyssningsintryck efter rengöringen av CD-spelaren

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har jag rengjort CD-spelaren både med tryckluft på burk och en rengöringsskiva (trots viss tveksamhet från min sida till sådana skivor). Idag har jag lyssnat ganska ingående på musik och det är ett faktum, det låter faktiskt bättre! Något jag inte hade räknat med när jag rengjorde spelaren, jag gjorde det ju enbart för att den bråkade lite med mig. Perspektivet har blivit bra mycket större och det känns lite som att "ett skynke försvunnit" som tidigare varit i vägen, om man ska ta i lite, men just liknelsen. Den största skillnaden är dock i basområdet, det är bra mycket bättre definition! Det är rappt på ett sätt som jag inte upplevt tidigare eller på ett bra tag i alla fall. Det har antagligen gradvis blivit sämre utan att jag tänkt på det. Min gissning är att lasern inte lyckats läst skivorna 100% rätt. Det känns en smula långsökt, men skillnad är det, och därmed basta. :)

Mitt tips blir alltså att se över CD-spelaren en vända, men jag vill inte gå så långt som att förorda rengöringsskivor, jag är fortfarande tveksam till att rekommendera detta just för att det inte känns helt bra att en borste (om än otroligt liten) har kontakt med linsen. Tryckluft är ju dock ofarligt. Men som jag skrev tidigare, säkra källor säger att det är ofarligt med rengöringsskivor...

onsdag 17 december 2008

Rengöring av CD-spelaren

I förrgår började CD-spelaren krångla lite smått, inget man blir direkt glad över eftersom den kostade en allt annat än nätt summa pengar en gång i tiden. Felet uppenbarade sig som slumpmässiga "hack" på skivan, ungefär på samma vis som när man spelar en väldigt repig skiva, fast mina skivor är 100% repfria förstås. Det hände inte speciellt ofta, men det skvallrade ju ändå om att något inte står rätt till och man vill förstås att läsningen från skivan ska vara 100% felfri hela tiden. Dessutom kunde man ana knäppande ljud då och då, allvarliga problem alltså. Min tanke var att det antingen var damm (den är ju trots allt inköpt våren 2003), eller så börjar lasern ge upp.

Efter att ha pratat med (väldigt) kunnig personal på Lasses Hifi och Audioactive så fick jag tipset att försöka rengöra spelaren, antingen med en rengöringsskiva, eller själva linsen med kemiskt ren bensin på en topz eller tryckluftspray. Jag har tidigare trott att rengöringsskivor är tabu på highend-prylar, men så verkar inte vara fallet enligt herrarna och de brukar veta vad de talar om. En rengöringsskiva är en helt vanlig CD-skiva med en pytteliten antistatborste på för dig som inte hört talas om dessa förut. Borsten rengör laserlinsen i spelaren. Jag bestämde mig för att försöka med tryckluft på burk i första hand, eftersom det känns mest skonsamt. Första bilden visar objektet i fråga, min Primare D30.2, utplacerad på köksbordet för en rejäl blåsning!

Jag började med att skruva bort locket, i vanlig ordning fastskruvat med Torx T10. Det är ett riktigt bastant skal på spelaren i 1 cm tjock massiv metall. Väl inuti fanns det faktiskt ett tunnt lager damm, knappast ansamlingar som man kan hitta i datorer, men en del fanns där. Jag arbetade mig inifrån och utåt så att säga, för att inte virvla in ännu mer damm i själva skivmekaniken. Tryckluft på burk går att köpa på t.ex. Biltema, som jag uppenbarligen gjort enligt bilden. ;)






Så här ser spelaren ut med locket av (jo, jag glömde ta ur skivan först...):



Vid själva drivmekaniken hittade jag inte mindre än tre stycken hårstrån (!) som jag fick ta bort med pincett, man vill ju inte kleta för mycket med fingrarna runt linsen:



Jag rengjorde försiktigt området kring linsen med lätta tryck på sprayburken, sen var det dags att montera ihop allt igen. Dags för testkörning, och jodå, skivorna spelades felfritt! Vad jag däremot upptäckte var att spelaren verkade känsligare för vibrationer, jag lyckades nämligen få den att hoppa lite genom att (ganska hårt) dunka hälen i golvet. Nu är det förstås inget man gör till vardags, men jag råkade göra det av misstag först när jag upptäckte det. Nu vet jag inte 100% säkert om den var så innan, men det är då inget jag reagerat över, och lite märkligt är det för racken som spelaren står på är väldigt stabil, står på spikes, och är belastad längst ner med tre stycken slutsteg varav det tyngsta väger nästan 30 kg. Vad jag däremot reagerade på var att det verkade låta mycket bättre än innan! Och denna gång försökte jag inte ens lyssna efter skillnader, det var liksom inget jag hade i åtanke.

Jag funderade lite idag, och bestämde mig för att trots allt testa att köra en rengöringsskiva eftersom ett laserbyte verkar vara sista utvägen annars. Jag fick veta av Audioactive att det kostar ca 2000 kr exkl. frakt. Och med 12 kg CD-spelare + emballage lär man väl räkna med ett par hundringar enkel väg för den också. På vägen hem från jobbet svängde jag förbi djävulens grotta (OnOff) och köpte en rengöringsskiva som givetvis kostade mer än det utannonserade butikspriset på hemsidan, fast det fick jag tillbaka i kassan när jag nämnde det. ;) Nu ikväll körde jag skivan ett tjugotal sekunder, provspelade, och ja! Faktum är att det är VÄLDIGT svårt att framkalla skivhopp nu. Jag lyckades faktiskt en gång, men frågan är om den typen av vibrationer i golvet hör till vanligheterna... Sen satt jag mig och lyssnade på allvar och tänkte att "satan vad bra det låter!". Jag tror helt seriöst att rengöringen på något sätt förbättrat läsningen från skivan, kanske har felkorrigeringen fått jobba förut, och det vill man ju INTE.

Kort och gott, lite rengöring kan göra underverk! Får hoppas det rullar på nu utan större problem.

lördag 6 december 2008

Några ord om Altec Lansing IM600

Jag skrev för några månader sen i bloggen att jag skaffade en ny resestereo, en Altec Lansing InMotion IM600, främst för att mina hemmabyggda pjäser var alldeles för stora för längre resor med flyg. Nu när jag varit i Thailand har den använts flitigt och betyget är enormt positivt. Ljudet är verkligen imponerande med tanke på lådans futtiga storlek och möjligheten att ladda den och driva den ca sju timmar utan nätström är perfekt för en kväll ute på balkongen eller liknande. Det går att spela hyggligt högt med den och inte ens när man maxar den så låter det illa på något vis. Klar rekommendation som resestereo eller smidig extraanläggning i t.ex. köket!

Hörlurar med aktiv brusreducering

Jag har varit nyfiken på hörlurar med aktiv brusreducering ("Noise Cancelling" på engelska) en tid nu, i synnerhet sen en arbetskamrat demade sina Bose QuietComfort 3. Bose är rätt kända på området, kanske delvis för att det är ett amerikanskt märke och den typen av lurar är populära i USA. Det många kanske inte vet är att Sennheiser pysslat ganska länge med samma teknik och utvecklat den för bl.a. flygplanspiloter. Sennheiser har alltid legat mig varmt om hjärtat, jag har ägt runt fem olika par hörlurar av dem och alla har verkligen imponerat i sin respektive prisklass, allt från de billigaste modellerna för ett par hundringar till de majestätiska HD650 som är de absolut bästa hörlurar jag hört. Efter att ha läst ett tjugotal tester insåg jag att det var PXC 450 som var hörlurarna för mig. Två timmar efter ordern var lagd hade Dustin skeppat iväg paketet och igår kunde jag hämta ut det. Ljudet var så klart kanon i sann Sennheiseranda, fattas bara annat. Redan den passiva dämpningen (d.v.s. den dämpning som görs utan någon slags elektronik inblandad) var riktigt imponerande, det är inte mycket ljud som slinker in i hörlurarna och de sitter riktigt tight mot huvudet (på ett positivt sätt, inte på ett obekvämt sätt). Det går att köra lurarna helt passiva, som vilka lurar som helst, vilket förstås är kanon eftersom batteriet kan ta slut när man minst anar det. I aktivt läge (d.v.s. när elektroniken i hörlurarna är påslagen) så tar mikrofoner (jag vet inte var de sitter, men de är inte synliga) upp ljudet i omgivningen och skickar en fasvänd "motsatssignal" i lurarna tillsammans med musiken vilket gör att motorljud etc. effektivt dämpas med upp till 90%. Den siffran är säkert överdriven, men det är riktigt häftigt att aktivera brusreduceringskretsen och höra hur allt ljud under 1 kHz dämpas till i princip tystnad. Kretsen verkar inte på frekvenser över 1 kHz så det påverkar inte t.ex. tal så mycket, men den passiva dämpningen som jag nämnde tidigare tar hand om det så på det stora hela blir skillnaden väldigt stor. Det ska bli kul att testa dem i en mer störande miljö, hemma är det trots allt ganska tyst, men det funkar effektivt på kylskåpskompressorn, takfläkten och annat som dånar här hemma.

Hemma i snön igen

Då var man tillbaka i Sverige igen efter lite över två veckor i Thailand. Det är en viss skillnad att sitta med tårna i stranden på en strandrestaurang och äta Pad Thai i 30 graders värme jämfört med korvstroganoff och snön vräkandes ner utanför fönstret. Men ändå, skönt att vara hemma igen! Totalt 22 timmars restid dörr till dörr, inklusive flera timmars resa med buss och färjor, 11 timmar flyg och sen bil ett par timmar från Arlanda mitt i natten. Gissa om man var mör när man kom hem. En sak insåg jag under flygresan hem, ett par hörlurar med aktiv brusreducering är ett MÅSTE. Dånet från flygplansmotorerna gör det omöjligt att lyssna på musik, oavsett hur högt man spelar. Och inte är det speciellt skönt för öronen att försöka döva oljud med ännu mer ljud. Sagt och gjort, när vi kom hem lusläste jag tester och kom fram till att Sennheiser PXC 450 var lurarna jag skulle ha, marknadens förmodligen bästa "Noise Cancelling-hörlurar". Jag skriver ett separat inlägg om detta, det här ska ju handla om Thailand. :)


Första veckan var vi i Ao Nang i Krabi, så här kunde det se ut där om man gick upp klockan fyra på morgonen och väntade på gryningen. Folk var otroligt vänliga, precis som man hört om Thailändare. Vi hann med att rida på elefanter och paddla kanot i riktigt coola grottor under den veckan. Andra veckan var vi till Koh Lanta och där var stämningen betydligt mer soft, restaurangerna ligger på stranden och sanden är makalös. Där hyrde vi "mopeder", eller lätta motorcyklar var det nog egentligen för det var inga som helst problem att få upp dem i långt över 100 km/h. Trafiken där är verkligen inte som i Sverige, men allt flyter på fint och inte en hastighetsskylt någonstans... :D


Alla tjatar om Singha, men ölen man ska dricka i Thailand heter ju Chang! Den är starkare (6.4%), smakar mer/godare, är billigare och kommer i en aningen större glasflaska (64 cl). Underbart!


Jag hade med både systemkameran (Canon EOS 400D) med ett Tamronobjektiv samt en mindre kompaktkamera som är lite lättare att alltid ha med sig, och som en bonus kan man filma med den också. Det blev bortåt 500 foton under de två veckorna, det fanns mycket vackert att föreviga i Thailand. Vi hittade en helt öde strand på Koh Lanta när vi var ute och åkte MC och där stod båten på bilden till höger. Större versioner av bilderna finns på mitt galleri på Deviant Art.