torsdag 31 juli 2008

Släpbar stereoanläggning

Jag har tidigare skrivit om några av de portabla anläggningar jag byggt, "resestereos" som jag brukar säga eftersom idén alltid har varit att ha något riktigt bra med sig på resan (t.ex. i hotellrummet). Det har dock alltid slutat med att jag spänt bågen lite för mycket och byggt något som i slutändan blivit alldeles för stort och/eller tungt. Till den tyngre kategorin hör även ett av mina första "portabla" byggen som vi brukar kalla för "partylådan". Det är en ganska bastant sak på runt 60 kg med bilbatteri inräknat, som egentligen är en baslåda och lite andra bilstereoelement samt ett rejält 4-kanals bilslutsteg. Grejerna kommer från mitt allra första bilstereobygge i en VW Golf mk1 på mitten av 90-talet och även bottendelen som en gång i tiden var baslåda i bagaget. En dragrem och hjul finns så man kan släpa med sig härligheten. :)

Poängen med bygget var att ha något att ha med på grillfester etc. och den har fyllt en del lokaler med ljud genom åren, på både nyårsfester och firmafester. Numera står den mest och skräpar i garaget eftersom jag byggt kraftigare och roligare anläggningar. Bilden som är infogad här var den bästa jag kunde hitta, och det var i hörnet på en annan bild när jag fotade ett högtalarbygge i garaget, den råkade bli med på ett hörn alltså. Bättre än inget. :)

På den tiden när jag byggde den bodde jag i lägenhet och en anläggning av den här kalibern var inte så poppis hos grannarna när det var dags för testkörning. Förståeligt kanske, eftersom rutorna skallrade. När jag hade testat klart hörde jag ett dånade på balkongräcket som inte var av denna värld, när jag öppnade balkongdörren stod min granne (som för övrigt var brevbärare med glasögon i rem runt halsen) där och var alldeles högröd i ansiktet:

- Det låter rent ut sagt FÖR JÄVLIGT i hela min lägenhet! Har du inga hörlurar?!

Jag svarade lugnt:

- Jag har byggt lite grejer, jag måste ju testa dem, eller hur?

Grannen skrek tillbaka:

- Hur länge ska du testa då?!

Och jag svarade:

- Jag är klar nu.

Han försvann in medan han muttrade att han verkligen hoppades att jag inte tänkte ha den där i lägenheten. Några minuter senare satt jag och kollade på husannonser (fast det blev inget husköp den gången...). Livet i villa är underbart för en stereogalning!

måndag 28 juli 2008

Var ute på en fotorunda nyss

Lite nattfotografering då och då är som balsam för själen, så jag gav mig ut en sväng i mörkret och letade efter lämpliga motiv. Det som hade blivit kvällens höjdpunkt sket sig totalt tyvärr. Jag åkte upp till en liten sjö i skogen där en lätt dimma låg över vattnet och de sista solstrålarna reflekterades i vattenyttan. Himlen var perfekt. Precis när jag parkerat bilen och skulle gå ur så kommer en V70 full med fjortisar i bikini som var ute och rusade mot sjön innan motorn ens hade stannat. Att kliva ur skåpbilen då och rigga upp kameran på stativ hade nog sett lite misstänkt ut. Folk i skåpbilar kvällstid kan ju tas för potentiella kidnappare och inte lär det bli bättre av en kamera. Nej, jag fick rulla vidare, ganska så missbelåten. Här är i alla fall några av bilderna jag tog på andra platser (som vanligt, klicka för större version):

Dalälven (långt borta syns dammanläggningen):



Förbipasserade bil med lång exponering:



Rondellen framför Kupolen köpcentrum, även här syns vita och röda streck efter bilar:



Ovanstående bild var knepigast att ta. Först och främst stötte jag på en Securitasvakt inne på Banverkets parkering som jag ödmjukt fick be om tillstånd eftersom jag parkerade där. Han var ganska nyfiken och sade vänligt "kör på" när jag berättade vad jag skulle göra. Sedan balanserade jag i ett vått dike efter en stor bilväg, folk måste ha undrat vad idioten med kameran hade för sig...

Fler bilder jag tagit finns på http://kingen.deviantart.com/gallery/

lördag 26 juli 2008

Matchen mellan eAR 202 REF och eAR 1001 REF

Som jag skrev tidigare i år så har jag och Josef planerat att göra en shootout mellan våra Acoustic Reality-slusteg, och i veckan blev det äntligen av! Jag tog med mina monoblock till Josef så jämförelsen skedde på hans anläggning med ett av Rotels bästa försteg (RC 995), ett par Dynaudio Focus 140 stativhögtalare samt en hemmabyggd DAC av MYCKET hög klass som matas från en Pioneer PD-S707 som såldeles används som transport.

Slutstegsuppställningen var alltså:

Acoustic Reality eAR 202 REF: 2x100 w/8 ohm, 2x200 w/4 ohm, ca.pris 5'000 kr
Acoustic Reality eAR 1001 REF monoblock (2 st): 2x500 w/8 ohm, 2x1000 w/4 ohm, ca.pris 20'000 kr/par

Båda stegen mäter otroligt bra jämfört med konvetionella slusteg (solid state som det ibland kallas). Effekt- och prismässigt är det förstås en ganska orättvis jämförelse mellan stegen, men vi ville ändå se hur pass bra det betydligt billigare stereosteget presterar. Dessutom var Josef lite nyfiken på vad mer effekt kunde göra för hans relativt trögdrivna högtalare.

Vi började med ett lyssna in oss lite på ljudet med eAR 202 inkopplat, främst jag förstås. Josefs anläggning låter förstås lite annorlunda mot min eftersom jag har golvare (Energy Veritas 2.4i) med ett lite annorlunda ljud. Ändå förbryllade det mig lite att ljudet inte är så väldigt olika mot vad jag tyckt tidigare när jag drev mina frontar med Primare A30.2 (fram till i våras). Kanske är det så att slutsteget gör mer för hur man upplever ljudets karaktär än vad jag tidigare trott, eller så är det bara så att det är den extrema neutraliteten i Acoustic Realitys ICE Power-bestyckade steg som gör sig påmind. Hur som helst så kände jag igen mycket av ljudet från min egen anläggning.

Efter inlyssning och en mugg härlig espresso bytte vi till mina monoblock, och visst märkte man skillnaden direkt. Framför allt märks den betydligt högre effekten, nu kunde man spela hur högt som helst utan att det låter det minsta ansträngt. Det är snarare volymen som sätter gränserna för vad öronen mår bra av. Ljudet lät också aningen mindre "svullet", men nu pratar vi i små termer här, eAR 202 REF är väldigt neutralt precis som eAR 1001 REF. Basen kändes dock i fötterna (!) så den fanns uppenbarligen där, fast och perfekt avvägd, 1001:orna briljerar verkligen i basområdet. Vi funderade på om det kan ha att göra med lägre intermodulationsdistorsion (kort beskrivet: olika frekvenser stör varandra), lägre IM-distorsion brukar upplevas som renare ljud.

Många skivor och en mugg espresso senare kunde vi bara konstatera att mer effekt gör underverk för trögdrivna stativhögtalare och bytte tillbaka till stereosteget. Nu upplevde jag skillnaden som betydligt större än när vi koppade in monoblocken, och så brukar det alltid vara när man testar utrustning. Jag tyckte ljudbilden blev lite mindre, men nu pratar vi inga enorma skillnader, men framför allt märks så klart den minskade effekten. Josef tyckte däremot att diskanten i eAR 202 var en smula bättre, men själv låter jag det vara osagt, jag skulle nog behöva växla emellan stegen ett par gånger till för att vara helt säker på detta. Eller som han sa: "diskanten är nog lite bättre i 202, men 1001 är bättre på allt annat". Det kan ju ha att göra med ovana vid hans anläggning också från min sida. Summa summarum så kan man ju bara konstatera att eAR 202 ger en otrolig valuta för pengarna, men nog märks det att eAR 1001 har en betydligt högre prislapp och helt klart även de ger ett brutalt ljud i förhållande till prislappen. Josef är nog inne på ett par... :)

tisdag 22 juli 2008

Loudness war igen...

Runt midnatt idag satt jag och lyssnade på några album med Dream Theater (ultraprogressiv hårdrock skulle man väl kunna beskriva det som), jag började med Systematic Chaos och lät ett par låtar rulla. Ständigt åkte volymen ned, det lät verkligen inte riktigt bra... Är man aningen för trött brukar lite tyngre musik vara en smula jobbigt för öronen på för hög volym, men så var inte fallet. Jag är oftast väldigt pigg runt tolvsnåret. Jag har knappt lyssnat på denna skiva tidigare, men nog är det så att volymen är rätt så hissad. Definitivt ett fall av loudness war (se tidigare inlägg av mig via nyckelorden i högerspalten om du inte är helt insatt i loudness war och dynamikens död). Jag skiftade till Octavarium i stället och det var helt klart bättre, om än långt ifrån hifi-nirvana. Nu är ju musiken minst lika viktig som ljudkvaliteten, men man kan inte låta bli att bli besviken på att någon avsiktligt förstört ljudet p.g.a. en idiotisk trend som ständigt eskalerat. Jag lät även där några låtar rulla innan jag slängde i Live In Paris med Diana Krall för att stilla min hunger för något välinspelat. :)

Det jag ville komma till egentligen med detta inlägg är Bruce Springsteens senaste skiva Magic som innehåller låten Radio Nowhere. Ljudet på denna skiva är så brutalt dåligt och komprimerat att det faktiskt är olyssningsbart. Jag köpte skivan före sommaren på CDON för ynka 99 kronor (eller var det 79 kronor?), billigt tyckte jag eftersom den var nästan ny. Så här i efterhand inser man att det kanske var för att den bara duger som ölunderlägg. ;) Helt seriöst, lyssnade ingen på slutmixen innan den lämnade studion? Det här duger inte, skärpning!

När snålheten bedrar visheten

Det har väl hänt en och annan gång att man beställt prylar från "källarföretag" som lockat med bra priser, och trots att man vet att det kan innebära problem så gör man ändå om det förr eller senare, dumsnål som man kan vara. Denna gång handlar det om en 19" Amitech LCD-TV för husvagnsbruk. Jag har pratat med kundtjänst tre gånger i dag, och efter att ha insett deras avgifter vid returer (när jag anmält returen på hemsidan) var jag så arg att jag kokade och kastade mig på telefonen. Lyckligtvis för dem så hade kundtjänst stängt. Jag skrev ner historien på prisjakt.se så att alla som funderar på att beställa från butiken kan ta lärdom av detta och förhoppningsvis välja en annan butik. Butiken i fråga är ClickOK och jag klipper in det jag skrev här:

Jag råder alla att ALDRIG handla från denna butik under några omständigheter, och jag ska berätta varför.

Jag letade en 19" LCD-TV åt mina föräldrar att ha i husvagnen, en sökning visade att ClickOK var bland de billigaste som hade den i lager. Eftersom ClickOK's produktinformation var obefintlig (allt som fanns var en rubrik, och det gäller betydligt fler varor än denna) så kollade jag på tillverkarens hemsida (www.amitech.dk) och där stod uttryckligen att den har "campingmöjlighet (12v-anslutning)". Jag beställde åt mina föräldrar och de betalade den hutlösa frakten om 170 kr varav 90 kr (!) är postförskottsavgift. Undrar vems ficka överskottet hamnar i... När TVn kommer (efter FEM dagar trots att den finns i lager) saknar den 12v-uttag och har i stället fast 230 v-kabel. Jag kontaktar kundtjänst som envisas gång på gång att de vill dubbekolla detta med tillverkaren. Eftersom tiden är knapp och mina föräldrar ska på semester vill jag lösa problemet genom att byta den mot en likvärdig 17" TV som bara kostar lite över 100 kr mer. Givetvis går de inte med på detta utan vill att man lägger en ny order med ytterligare hutlös frakt och betalar för en ny TV samtidigt som man lägger in en ansökan om retur (som tar upp till 14 dagar att behandla... Gud vet när pengarna kommer tillbaka!). Goodwill i detta fall hade enligt mig varit att skicka en ny TV samtidigt som vi returnerat den gamla omgående, något som Dustin och andra seriösa företag antagligen hade gått med på. Vi bestämmer att mina föräldrar ska returnera TVn och få tillbaka pengarna i stället så de kan köpa sig en ny under semestern (vem vill tillbringa tre regniga veckor i husvagn utan TV?). När jag begärt retur på hemsidan får jag till min fasa se att de vill ha nästan 500 kr avgift för returen!! I slutändan en kostnad på 635 kr med första hemfrakten inräknad, för luft! Mina föräldrar bestämde sig för att behålla TVn trots att den saknar 12 v-anslutning. Sådana hutlösa avgifter är totalt orimliga och borde betraktas som ocker, och sist jag kollade var ocker enligt lag förbjudet i Sverige.

Summa summrum, detta är oseriösa skojare som alla borde hålla sig borta från! Handla av seriösa företag som t.ex. Dustin i stället där kundservice och goodwill alltid är på topp. Lägsta priset är inte allt!
Jag har beställt en otrolig mängd prylar genom åren och de flesta nätbutiker har haft en otroligt bra kundservice när något krånglat. De butiker som förtjänar ett omnämnande för ypperlig kundvilja är:

fredag 18 juli 2008

Första smakprovet från Chris Cornells kommande album

På Ryan Seacrests hemsida under media (klicka här för att komma dit) kan man provlyssna det första resultatet av Chris Cornells och Timbalands samarbete som jag tidigare skrivit om med stor skepsis. Tyvärr så låter det precis som väntat ganska så värdelöst, ungefär som Timbaland oftast gör. Det hade lika gärna kunnat vara en låt med One Republic. Tråkigt, släpigt, livlöst. Skärpning Cornell, vad håller du på med?! Ryck upp dig och återvänd till de forna storhetsdagarna med Audioslave!

Edit:
Jag sökte lite på Google och läste vad folk skrivit runtom i världen, överallt samma sak. Folk spyr verkligen galla över detta och spår att Cornells karriär är över och att han aldrig kommer att återhämta sig. Jag håller nog med, detta är under all värdighet...

torsdag 17 juli 2008

Plan 9 From Outer Space

Jag såg just Plan 9 From Outer Space, en film som av många anses vara den sämsta film som någonsin gjorts, och jag är nog benägen att hålla med för den är fruktansvärt usel. Ända sen jag var liten har jag viljat se den men jag har inte kommit mig för förrän nu. Filmen är en svartvit historia från 1959 som handlar om utomjordingar som vill ta kål på mänskligheten för att vi så småningom (!) kommer att uppfinna ett vapen som kan förstöra hela universum. Detta skall ske genom att återuppliva tre personer på en kyrkogård som sedan blir zombies som inte direkt matchar nutidens filmzombies. En av dem är en gammal man som dör i början av filmen. Saken är den att han dog även i verkligheten, så han ersattes av producentens frus kiropraktor (!) som är så olik den avlidne skådisen både till röst, storlek och utseende att han går med en kappa för ansiktet resten av filmen. Andra höjdpunkter är vajande gravstenar i något lätt material, linor som ständigt syns på rymdskeppen (flygande tefat) och ett ständigt skiftade mellan dag och natt i samma scener, i extremfallet nio gånger när en kvinna springer över en kyrkogård.

Sevärd? Kanske, om du verkligen vill se hur uselt det kan bli. :)

tisdag 15 juli 2008

Baslådan färdig och monterad!

Igår (eller i natt för att vara exakt...) blev installationen av baslådan och steget klar, och vilken otrolig skillnad det blev! En gammal klyscha är att man upplever ljudet från framsystemet som mycket bättre efter man kompletterat med en baslåda och aldrig har det väl varit mer sant! Förmodligen beroende på att framsystemet inte alls återger de nedre frekvenserna på ett bra vis i denna bil. Efter jag kopplade in baslådan kunde jag slå på högpassfiltret i bilstereon så att framsystemet inte spelar ljud under 50 Hz, detta gör så klart att den inbyggda effekten räcker längre och att högtalarna presterar bättre. Lågpassfiltret till subben i sin tur lät bäst när det var ställt på 100 Hz. JBL-elementet i sluten låda spelar otroligt rappt och kontrollerat!

Här nedan följer lite bilder från bygget och installationen, tänk på att det går att klicka på dem för att få en större version (gäller alla bilder i bloggen för övrigt).

Allt utom bakstycket klart, noggrant tätat med akrylfogmassa. Gallret på bilden tänkte jag använda men struntade i det till slut p.g.a. platsbrist. Lådan är bara 8.1 liter invändigt men tar ändå upp allt tillgängligt utrymme i bilen!



Lådan är spacklad, baffeln är på plats och hål för element och terminal har gjorts.



Tyget på plats! Det ser lite "luddigt" ut på bilden men systemkameran fångar precis allt, i verkligheten ser det bättre ut faktiskt... :)


Framsidan, terminalen är väl tätad med akrylfogmassa. Detta är extremt viktigt i en sluten låda.



Slutsteget (Magnat Tribal X Two) och baselementet (JBL GTO 804) fotat direkt vid ankomst igår eftermiddag. Min fru tyckte att baselementet såg ut som en gryta. :) Och det är faktiskt en ganska bra liknelse, det är extremt massivt för att vara ett 8"-element!



Slutsteget monterat bakom förarstolen (det är bara ett par centimeter till godo när stolen fälls tillbaka).


Baslådan placerad bakom passagerarstolen och fastskruvad med bockade järn. Egentligen kanske inte järnen behövs, men det känns som en extra trygghet ifall lådan skulle flytta på sig för det är bara 1-2 cm tillgodo mellan elementet och passagerarstolen och då är den ändå flyttad fram ett hack.


Så här tight är det när stolen är tillbakaflyttad till näst längst bak. Notera den läckra originalklädseln som skymtar i stolens bakkant. ;)

Allt som allt är jag supernöjd, mycket ljud för rimliga pengar! Och förmodligen är det inte så många fler som har så pass bra ljud i en VW Caddy. :)

fredag 11 juli 2008

Nya stereon på plats, snart blir det baslåda!

Installerade nya stereon i förrgår och det låter helt ok, ända ner till bottenoktaverna där man verkligen saknar djupbasen. Jag stod ut fram tills igår kväll när jag bestämde mig för att jag måste göra något åt saken. Inte nog med att det låter lite magert i botten, drar man på någorlunda högt så skallrar dörrarna också, något man antagligen kan avhjälpa en smula genom att isolera dörrarna och kanske dämpa upp dem med asfaltsmatta eller butylgummibaserad dämpmatta. Min lösning blir dock att bygga en extremt liten subbaslåda och klippa brytfrekvenserna på övriga högtalare runt 50 Hz, huvudenheten har nämligen ett aktiverbart högpassfilter för alla inkopplade högtalare. Jag har mätt, räknat och mätt igen under dagen och letat baselement på nätet. Valet föll till slut på JBL GTO 804 som är ett 8" baselement från JBL som spelar optimalt i en ynka 8.5 liters sluten låda! Det jag maximalt kan pressa in mellan förarstolen och skåpet (det är ju bara två stolar i bilen) är en låda på ca 8.1 liter (invändigt) byggd i 22 mm spånplatta, så det kommer jag att köra på! Jag beställde även ett nytt slutsteg då det helsystemslutsteg jag hade liggandes i garaget är alldeles för stort för att få plats bakom passagerarstolen. Det blev ett Magnat Tribal X Two som verkar väldigt prisvärt och rekommenderades av Nårdik Bilstereo, en firma man kan lita på i alla lägen. De kommer dessutom att skicka med lite bättre kablar än de jag beställde utan extra kostnad, snacka om kundservice! Jag letade en lämplig plats att borra hål på igenom torpedväggen men det var aningen utmanande som vanligt, tills jag skruvade bort handskfacket och hittade lite naken plåt som verkade leda in precis under kupefiltrét. Tjejen fick knacka inne i bilen med en mejsel medan jag lyssnade under huven och mina förhoppningar besannades efter borrning, hålet hamnade perfekt! Strömmen löst med andra ord! :)

När det gäller huvudenheten så är jag extremt nöjd, den är snabb och smart! Jag spelar numera mina MP3or från ett 8 GB USB-minne, helt sjukt smidigt! Bilstereon kommer dessutom ihåg vilken låt man spelade sist, trots att man tagit ur minnet emellan, och fortsätter där man avbröt. Underbart!

I morgon ska jag köpa spånplatta, snacka om smidigt att ha en skåpbil som man kan köra virket i. Återkommer med lite bilder när allt är klart!

måndag 7 juli 2008

Ny bil = ny bilstereo!

Vi köpte en extrabil i helgen, en Volkswagen Caddy årsmodell 2000 med 4100 mil på mätaren! För den som inte vet så är det en liten skåpbil med ett främre parti som är identiskt med en VW Polo. Perfekt att ha som bruksbil och köra grejer i och åka på dåliga vägar där den vanliga bilen inte tar sig fram, vår vanliga bil är nämligen en Seat Leon Cupra R som är allt annat än körbar på dåliga vägar, fjädringen är stenhård och den är så pass låg att den knappt går att köra med vintertid.

Självklart lär man ha en skaplig stereo i bilen, inte för dyr eftersom det är extrabil, men inget skräp förstås. Jag hittade en Pioneer huvudenhet (DEH-4000UB) på NetOnNet som kan spela MP3-CD och även MP3 via minneskort eller MP3-spelare via USB-port på fronten. Kopplar man in MP3-spelaren så laddas den också, otroligt smart! I den andra bilen har jag en MP3-DVD-spelare som spelar MP3 från DVD-skivor så man får in extremt många album per skiva, ca 50 stycken. MP3 och Hifi hör förstås inte riktigt ihop, men i bilen tycker jag det fungerar utmärkt. Priset för Pioneerspelaren var futtiga 1295 kr, som hittat! Köpte även 2 par Sony 6.5" koaxialelement till dörrarna och 2 par 4" dito till instrumentbrädan. Totalt hamnade det på strax över 2000 kr + frakt, riktigt rimliga pengar för vad jag fick tycker jag, speciellt när man tänker på att bilstereon i den andra bilen kostade ungefär hälften av vad denna bil kostar. :)

Det finns ett mindre utrymme bakom varje stol i hytten, där skulle man med tiden kunna bygga och stoppa in två små baslådor, får spåna vidare på det... :)