tisdag 28 april 2009

Lite av varje

Jag sitter för tillfället och uppdaterar min GPS-mottagare för sommarsäsongen, jag ställde på min sommarbil (Seat Leon Cupra R) i söndags och för sommarens längre turer vill man förstås ha fräscht kartdata. Det kändes gött med första turen, 275 kusar i stället för 75 som det är i skåpbilen jag puttrat runt i. Två års fria uppdateringar av kartmaterial av programvara ingick, inte dumt alls.

I söndags var det en snubbe här och ville kränga larm, det händer med jämna mellanrum. Han dök upp bakom skåpbilen när jag låg infälld bakom sätet och försökte mäta baslådan (det var en bloggläsare som ville göra en liknande med samma baselement till sin VW Caddy, lycka till om du läser detta!). Han verkade allmänt uppgiven när jag muttrade att jag redan hade ett larm, sen pep han iväg. I måndags när jag gick hem från jobbet såg jag honom kvar i området, sittades på en bänk med mobilen i handen och titta ner i backen. Hans jobb verkar inte givande.

I slutet av förra veckan damp Kamelot's senaste album ner i brevlådan, har inte hunnit lyssna på det än men jag har höga förhoppningar. En massa annat har kommit emellan, som after work i fredags, resa till Stockholm med jobbet i helgen och omtappning av mjödet igår. Jag smakade lite i samma veva, det känns rätt lovande faktiskt! Det känns som om jäsningen börjar komma in i slutskedet, men det är inte värt att chansa, det var en snubbe på ett forum som inte jäst klart sitt och lyckas spränga hål i kylskåpsdörren (!!) med en flaska som exploderade. Något sådant vill man ju inte råka ut för. :)

fredag 24 april 2009

Porcupine Tree till Sverige!!

Världens bästa grupp (enligt mig), Porcupine Tree, kommer att lira i Stockholm den 19/10 i år! INTE missa! Jag ska till New York den 22/10 så det var på håret att det skulle krocka, men nu gör det inte det och då är ett besök givet förstås. Alla som gillar progressiv rock och metal får inte missa detta fantastiska ögonblick, sannerligen en ära för Sverige. :)

tisdag 21 april 2009

Sommar och sånt

Nu när sommaren närmar sig med stormsteg så vill man gärna tjuvstarta och glömma att det blåser snålblåst, men det håller åtminstone ölen kall och fin. Sommar för ju gärna tankarna till kall öl och grillat kött, även om jag personligen försöker hålla liv i grillen året om. I fredags var det spelkväll hos en polare/kollega och då blev det en hel del öl men tyvärr inget grillande eftersom det var alldeles för kallt ute.

Jag fick se att Jula sålde billig grillkol (4 stycken 2.5 kg säckar för 89 kr) så jag passade på att köpa 8 säckar. Kvinnan som stod bredvid tittade på mig som om jag var galen vilket jag inte alls kan begripa, det måste väl vara mer än en person som köper mer än en säck grillkol? När jag sa det till tjejen så sa hon att det inte bara var hon som glodde. Jaja, hoppas de var roade då, kul att man kan få någon på bra humör.

I söndags kväll kom jag på att vi måste ha någonstans att förvara veden till den beställda lokomotivgrillen, så jag gick ut och snickrade ihop en stor låda (80 cm lång, 50 cm bred och 70 cm hög) indelad i tre fack, ett för mindre kvistar (att skapa rök med) och två för olika vedsorter, t.ex. sälg och äpple som jag kommer att lägga på torkning till att börja med. Jag började strax före 23 och var klar runt halv ett, bortsett från galvat nät runtom som jag fixade igår. Det fick ner tyngden lite, hade jag byggt den helt i trä så hade det blivit jäkligt tungt. Jag använde lite spillvirke från altantaksbygget i höstas så den blev gratis förutom det galvade nätet som kostade 69 kr på Jula. Den blev rätt tung ändå så jag fick baxa bort den till friggeboden på en säckkärra. Josef har lovat mig lite sälg som legat och torkat sen förra året, och av syrran ska jag förhoppningsvis få ett äppelträd som de ska kapa ner, perfekt till BBQ! Äppelvirket lär dock ligga och torka till nästa år. Grillkolen jag köpte ska jag använda de gånger jag inte orkar stå fem timmar eller mer och tillaga kött med ved och indirekt grillning (d.v.s. med värme och rök).

torsdag 16 april 2009

Demians debutskiva

Jag fick ett gäng skivor igår från Ginza, jag väntar även i vanlig ordning på ett par från CDON. Beställer man något där som inte legat på någon topplista det senaste året så kan man räkna med att vänta... Hur som helst så MP3ade jag några av dem och kopierade in på MP3-spelaren igår kväll eftersom jag hade planerat att gå en timme innan jobbet idag. Nu låter jag nog som världens hurtbulle, men jag lovar att det inte är var och varannan dag jag går upp tidigare för att motionera. Förhoppningsvis kan man bränna bort någon promille av påskfläsket dock med lite extra ansträngning. De enda människor jag mötte på promenaden var kvinnor på 50+ med stavar. Kanske är det den kategorin människor som äter mest godis under påsken, eller kanske de bara njuter av lite progressiv musik innan jobbet precis som jag?

Skivan jag lyssnade på under promenaden var debutskivan Building An Empire av Demians, en grupp som har tydliga progressiva släktskap med Porcupine Tree och Dream Theater (inte på så vis att det är samma människor som är inblandade på något vis, men musikaliskt). Du som har Spotify kan t.ex. provlyssna Temple så förstår du vad jag menar! Musikstilen kan väl närmast klassas som progressiv rock. mestadels av det lugna slaget. Riktigt bra och klart värt att provlyssnas, i synnerhet som skivan finns på Ginza för 69 spänn!

onsdag 15 april 2009

Grill beställd!

Vi slog till på en lokomotivgrill från amerikanska Char-Griller, den som jag skrev om i förra inlägget. Valet föll på den för att priset känns helt okey, den verkar stadig och rejäl (60 kg) samt att den är helt i metall (inga delar som blir förstörda av regn och grillflott). Efter att ha måttat lite på skrivbordet på jobbet så kunde jag konstatera att grillytan på 50x52 cm i det större grillutrymmet (där man även grillar indirekt med värme och rök) är full tillräcklig för våra behov. Ytan motsvarar fyra A4-papper placerade enligt bilden. Man kan även använda eldningskammaren som grill om man är ett större sällskap, galler följer med till båda utrymmena. Frakten går på 370 kr med Bussgods vilket är rimligt med tanke på vikten tycker jag. Tyvärr har de inte fått in den i lager ännu så det blir till att vänta ett par veckor. Det kommer att kännas som en evighet...

Ny grill till sommaren?

Det känns som att det är dags att köpa en ny grill. Vi grillar året om (gör av med ca 15 påsar grillkol/år) och den gamla börjar bli rejält sliten. Vi har hittat en riktig läckerbit från amerikanska Char-Griller (säga vad man vill om produkter från USA, men grillar kan de!) som säljs på Harmånger Trädgård. Det är 26 mil enkel resa att hämta den, så det kommer kanske inte på tal, men de kan skicka. Jag vet inte vad det kostar men grillen väger 60 kg så det lär ju inte vara gratis. Det är i alla fall en "smoker" som innebär att man kan elda i kammaren på grillen och röka kött i det stora utrymmet, eller grilla som vanligt i något av dem beroende på hur många man är. Sällan har väl en grill väckt sånt habegär... kolla bara in bilden!





Mer info finns här!

lördag 11 april 2009

Vårt dagliga mjöd, giv oss idag

Nu bubblar det finfint i jäsröret, det är som ljuv musik för öronen att höra ljudet när man vaknar på morgonen. Idag när vi kom hem från en visit till mina föräldrar hälsade mjödet oss välkomna hem med ett försynt litet bubbel.

När jag beställde grejer från Humlegården på passade jag även på att köpa ett flasksköljningsmunstycke som man skruvar på direkt på en standardkran, och gissa om det funkar bra! Med hett vatten och lagom tryck är det inga som helst problem att göra rent flaskor utan kemikalier. Jag tog en video med digitalkameran för att demonstrera som jag lagt in här nedan.

torsdag 9 april 2009

Mjödet igen

Nu står mjödet på jäsning! Jag har ägnat större delen av kvällen till att koka vörten och förbereda jäsningen. Vörten innehåller humle, honung, citronsyra, riven ingefära (jisses vad gott det luktar när man river!), jästnäring, irish moss (klarningsmedel i form av alger) och förstås en hel del vatten. Och när det kokat klart blandar man det med mer vatten och jäst tills det blir 26 liter. Nu är det bara att överlämna resten av jobbet åt naturen! Ett tag i alla fall, tills det är dags för omtappning...

Givetvis var jag puckad nog att gå ifrån innan uppkokningen så det kokade över. Spisen full av klibbig honung. :( Det blev en grovstädning efteråt och det är väl i och för sig aldrig fel ändå.

Så här kan det se ut när man slevat ur nio burkar honung (ok, det är åtta på bilden, men en saknas...).

onsdag 8 april 2009

Spricka i rutan

Igår besiktade jag skåpbilen, den gick igenom prickfritt, men glädjen blev inte långvarig. Kort därefter small det så hårt på rutan att jag trodde stenen (eller vad det nu var) skulle gå rakt igenom, men det gjorde den inte. Däremot lämnade den ett gigantiskt hål efter sig med en begynnande spricka. Eftersom jag vet att man ska skynda sig in till glasmästeriet om man vill laga rutan i stället för att byta den så ringde jag tidigt i morse och det var bara att komma in. Lagningen gick på en timme och nu kan man omöjligen se att den blivit lagad, och självrisken på det är bara 200 kr i stället för ca 1500 kr som det kostar att byta rutan.

Som plåster på såren så anlände min bryggeriutrustning (se tidigare inlägg) med DHL idag så den står hemma och väntar. Nu jäklar ska det bryggas mjöd! Dessutom har objektivet jag beställde från Cyberphoto för en månad sen anlänt också och väntar på utlämningsstället. Snacka om fest!

söndag 5 april 2009

How to replace the laser pickup in your CD player

I decided to write this post in English, since I believe that I can be useful for readers outside Sweden.

About a year ago my CD player (a Primare D30.2) started skipping randomly, at first very rarely and only when exposed to vibrations, for instance when someone walked on the floor. The problem got worse though and got to a point where it really annoyed me. I tried to open up the CD player and clean the laser a couple of months ago, and it actually made things a bit better. It was still sensitive against vibrations but it didn't skip during playback. Until a couple of weeks ago... Now the problem was more than subtle, it occured several times per track, both skipping/jumping between tracks and distorsion. I surfed around the web for a replacement laser pickup, but it was hard to find one in Sweden. I found many resellers in the rest of the EU though, but the shipment cost would easily exceed the price of the laser pickup unit. In the US the unit costs less than a lunch... :) Finally I found a reseller that seemed to sell various electrical components (http://leifline.com/) so I e-mailed him and he ordered and sent me a unit for 176 SEK (about $20) which really is a bargain. As I wrote above, you can find one for less in the US, probably half the price at most. I've read that there are Chineese copies on the marked, so be careful and see to it that you get a original one from your manufacturer. Mine is a Sony KSS-213B (Sony's original part number is 8-848-379-31). This weekend me and my friend Josef replaced the laser pickup unit and the CD player works perfectly! I've promised him a bottle of homebrewed mead when I'm done with the brewing... :D Yes, of course, we are Swedish vikings, we drink mead all day long, laugh hard and fix CD players. (That's irony, we are mostly like you, 99% of us haven't tried mead, and by the way, don't believe those American movies. Swedish girls aren't named Ulla, Helga, Inga or whatever, and most of them aren't blondes, and they doesn't finish every sentence with "ja". What you're refering to is the Swedish Bikini Team, and they have nothing to do with Sweden. Just Google them and see.)

Well, enough said, time for the photos (click them to see them in full size)!

The inside of the patient



The new laser pickup. Unfortunately I didn't take a picture of a very important step, and that is the unsoldering of a short-circuit on the PCB of the laser pickup. You have to unsolder a "blob" of solder that protects the laser pickup from ESD. Don't forget this!



The "top" has to be removed from the transport mechanism so we can reach the screws underneath it. This procedure is probably different for each mechanism so you have to figure this one out by yourself. On my CD Primare plastic "heels" holds the top part.



The top is gone and the screws are reachable. The metal plate that can be seen around the laser pickup has to be loosened, or else we can't push the the axle aside. You might have to remove it completely on your player, but in this case it wasn't necessary.




The plate is detached, and it's time to remove the old laser pickup from the axle. This can be done by pushing the axle towards the front of the CD player, after pushing the white plastic heel aside. The picture below shows the heel (this is the side of the axle that faces the front of the CD player).



This picture shows the other side of the axle. Push it using a screwdriver or pliers, but be careful not to damage the axle since the laser pickup slides along it as you play a CD. It's safe to use pliers in the end though since the whole axle isn't used by the pickup (double check this on your unit).



Remove the old laser pickup and the cable connected to it.



Laser pickup and flat cable removed.



Grease the new laser pickup. Use lithium grease that won't dry over the years. Be careful not to get grease on the laser diode! Only grease the moving parts, nothing else.



It's alive! The TOC (Table Of Contents) of the CD inside can be read and this means the laser is working. It plays CD's flawlessly too!




This isn't as hard as you might think, and it can save to a lot of money. Hope you found this guide useful!

Helgens aktiviteter

Igår bytte jag och Josef laserpickup i min CD-spelare, nu fungerar den kanon mot att tidigare ha hackat och varit extremt vibrationskänslig. Jag skriver ett separat inlägg om det på engelska eftersom jag misstänker att fler kan ha glädje av att läsa det. När man gör något sådant i en dyr CD-spelare är man tacksam för alla tips man kan få, och det var inte nerlusat på nätet med bra exempelbilder direkt...

Idag bytte jag stereo mellan kontoret och köket, som jag funderade på tidigare. Det blev kanon, efter mycket slit. Man vill ju dra kablar och sådant snyggt, och nu står högtalarna och förstärkaren på olika platser, tidigare hade jag allt på en och samma hylla. Men den här anläggningen är större och förstärkaren gör sig bäst i ett skåp (det är ju trots allt ett kök). Nu ska väl altanhögtalarna få tillräckligt med kraft också, när sommaren väl kommer och jag får montera upp dem.

Alldeles nyss såg jag och Petra en film med Steven Seagal. Jo jag vet, man ska inte se sånt, och jag har hållt mig borta i åratal, men det här ville jag inte missa. Steven Seagal slåss mot vampyrer!? Tyvärr önskar jag att jag hade hoppat över filmen, Against The Dark hette den för övrigt. Tidigare var karln lönnfet, nu ser han snarare ut som en överjäst fläskkotlett som svingar ett svärd i slow-motion mot något som är en blandning av vampyrer och zombies. Dessutom heter hans karaktär Tao, bara en sån sak. Patetiskt. Du är slut mannen.

fredag 3 april 2009

Kontorsstereon <> köksstereon

Jag funderar på att byta stereoanläggningar mellan kontoret och köket, av den enkla anledningen att kontorsstereon är bättre och har mer ork, och det nyttjar man bättre i hemmet än på ett kontor. Köksstereon är dessutom betydligt mindre till måtten så jag frigör lite yta på kontoret. Mer ork kan dessutom vara bra för att driva altanhögtalarna som jag skrivit om tidigare, i alla fall om man känner för att spela på partynivåer. Nu funkar det ok med köksstereon med, jag har testat, men det skadar inte att ha lite reserver. Köksstereon är en Sony CMT-SE1 om någon minns den, en kompakt microstereo med klass D-förstärkare som fick bäst i test i Hifi & Musik någon gång i slutet av 2003 skulle jag tro. Kontorsstereon är en Cambridge A500 integrerad förstärkare + ett par Monitor Audio Bronze B2 stativhögtalare, garanterat snäppet över ljusmässigt (även om köksstereon låter riktigt bra). Nu är ju kanske inte A500an direkt diskret i ett kök, men vi har en buffé i köket där den får plats. Det kunde jag glatt konstatera efter lite provmätning. :)

Ett steg närmare mjödet!

Igår var jag till mängder av lokala butiker för att försöka få tag i en 15-liters kittel (en kastrull med ett handtag på varje sida), och det var minsann inte världens lättaste grej att få tag i. Lite märkligt kan man tycka, men folk kokar väl inte stora saker längre, söndagssteken har väl ersatts av Big Mac & Co kanske... Kitteln ska jag då förstås ha till att koka min vört som slutligen ska bli härligt svalkande mjöd. Eftersom den bara kommer att användas vid ett eller två tillfällen per år så vill man kanske inte investera i samma märke som stjärnkockarna, så jag letade främst i lågprisbutikerna där alla andra verkar ha fyndat, som t.ex. Överskottsbolaget, Rusta, Dollar Store, Biltema och Jula. När det inte fanns något där testade jag ICA Maxi och Coop, men inte heller de sålde någon stor kittel. Det närmaste jag kom var en 10-liters på Rusta för 229 kr som förvisso var bra pris men risken för överkok blir ganska överhängande.

Idag ringde jag en signal till Citygross i grannstaden Falun och de hade en 15-liters för 299 kr, till råga på allt i rostfritt stål! Aluminium är inte att tänka på, det kan hända otäcka saker när det kommer i kontakt med eventuell syra i vörten. Det var ju som stulet så det blev köp omgående. Sen har jag dragit iväg en order till Humlegården på allt som jag behöver till mitt mjödrecept, plus all upptänklig bryggutrustning i form av två jäshinkar med jäsrör, pumphävert, flaskrengöringsmockafjäng för kranen (underlättar renspolning av tomglas), en speciell buteljeringsgrej man sätter på häverten som släpper igenom vätskan när man trycker den mot botten av glaset och sen stryper när man lyfter den igen, slang till häverten, kapsyler och en massa annat. Första laddningen blir inte billig om man slår ut det på utrustningen kan jag lova, men i längden spelar det ju billigare och dessutom gör man ju detta för att det är kul och man får tillfälle att göra något gott som passar en själv. Vill man komma undan billigt man kan köpa Kung eller Stockholms Festival på bolaget i stället!

torsdag 2 april 2009

Jag ska minsann brygga min egen alkoholhaltiga dryck!

En arbetskamrat berättade för en tid sedan att han brukar göra eget mjöd, och att det blir riktigt gott. När jag tänker på hembryggeri så för det tankarna till tonårsfyllor och illasmakade viner jästa till absolut maxstyrka. Men detta är förstås en helt annan sak än de viner jag gjorde i tonåren, där var det procenten som räknades och knappast smaken; jag var av den åsikten på den tiden att vin smakade skit ändå, oavsett om det var hemmagjort eller köpt. Detta ska tydligen överträffa den mjöd man kan beställa på Systembolaget (den finns inte i ordinarie sortimentet), och det förvånar mig inte alls då huvudingrediensen är honung som ju är ganska dyrt. Jag blev väldigt nyfiken och har bestämt mig för att damma av mina gamla bryggerikunskaper, som egentligen aldrig varit speciellt imponerande. Fast starkt blev det. :) Tyvärr gjorde jag mig av med all utrustning för över tio år sen så det blir till att införskaffa allt på nytt igen, men det är ingen överdriven utgift direkt.


Principen är kort och gott att man blandar humle, massor av honung (5.5 kg för en 25-literssats), vatten, kryddor (citron, bär eller vad man nu känner för, i mitt fall ingefära) och lite annat smått och gott, kokar upp det till en s.k. vört under en timme eller så. Sedan öser man i det i en jäshink tillsammans med jäst och vatten, sätter på locket och inväntar jäsningen som sätter igång relativt fort. Det finns olika sorters jäst beroende på vad man vill göra, för mjöd finns speciell mjödjäst för sött eller torrt mjöd, beroende på vad man föredrar. Torrt mjöd blir inte lika sött, beroende på att det jäser längre vilket i sin tur beror på att jästen klarar en högre alkoholhalt innan den dör, och då har större mängd socker (honung i detta fall) omvandlats till alkohol. Den söta jästen däremot dör tidigare och lämnar då efter sig ett mjöd som är sötare och lite alkoholsvagare, troligen runt 9% (motsvarande siffra för torrt mjöd är 13%, men det beror förstås helt och hållet på jästen och mängden honung). Sedan följer lite omtappningar varefter mjöden ska stå och klarna (jästen faller till botten) tills det slutligen är dags att buteljera och ha i lite socker (som sedan jäser lätt och skapar kolsyra med tiden). Processen är mer ingående beskriven i texten "Gör dig en öl av Malte Humlesson".


Jag har letat runt efter prisvärd honung som inte kommer från Långtbortistan (då vet man aldrig vad de blandat i, men troligen socker för att få ner priset) och den billigaste jag hittat var svensk honung på Lidl som kostar ca 45 kr per kg, dvs en kostnad på ca 250 kr för hela satsen. Bäst är så klart lokalodlad honung, men då får man sannerligen dricka mjöden med respekt sen...



Som en direkt forsättning på detta tänker jag försöka mig på cider till sommaren, i stället för att kassera brutala mängder äpplen från våra tre äppelträd som vi alltid gör varje år. Jag upptäckte nämligen till min stora glädje att vi har en råsaftcentrifug till vår köksassistent, alltså en tillsats som används för att separera juicen från skal, kärnor och annat elände. Äppeljuicen häller man sedan i jäshinken (eller om man så vill, en damejeanne som på den fina bilden jag gjort) tillsammans med ciderjäst och kanske socker (ska undersöka det sen), låter hela härligheten bilda ljuvlig alkohol under en tid framöver och häller sedan på flaskor som lagras ganska länge innan de kan avnjutas. Och så lite omtappningar därmellan innan bulteljeringen för att få bort bottensatsen förstås, allt enligt konstens regler.


Framtiden ser ljus ut!