fredag 29 maj 2009

En uppdatering om det mesta som varit på g

Ok, det har varit mycket på sistone så jag har inte hunnit skriva något här, men här kommer en statusrapport på det ena och det andra som jag skrivit om här:

Mjödet: Tappat på flaska för ca tre veckor sen, jag väntar fortfarande på att det ska bli bra kolsyra i det. Den blir bättre för varje vecka men är fortfarande svag. Jag testar en flaska varje helg. :) Kolsyran skapas genom att tillsätter sockerlag vid tappningen som jästen sedan får göra om till alkohol (väldigt lite) + kolsyra. Jästen är trött vid det här skedet så det är inte säkert att det alltid är så lätt att få till bra.

Grillen: Kom för några veckor sen. Stor, stabil och riktigt grym! Köttet blir underbart!

Altanhögtalarna: Är på plats, låter helt suveränt bra för det löjligt låga priset (1395 kr/paret). Jag har som sagt dragit högtalarkabel ut genom köksväggen och kan switcha ljudet mellan köket och altanen med en omkopplare. Webradio på altanen är riktigt schyst!

Undertaket på altanen: Är på plats, jag satte upp det förra helgen. Det blev lyckat det med! Nu väntar riktigt bra väder till helgen så nu blir det målning av större delen av altanen till vitt, vitt, vitt!

Peace & Love närmar sig med stormsteg, jäklar vad kul det ska bli med grupper som Opeth, Monster Magnet och Chris Cornell (Soundgarden/Audioslave/Chris Cornell solo)!

onsdag 6 maj 2009

Mjöd och hårdrock!

Äntligen har mjödet jäst klart och är redo för tappning! När jag insåg det så blev det bråttom att fixa den sista tombacken, som tur var så hade fruns mamma en back hemma så det blev till att åka iväg och hämta den. Nu ligger alla flaskorna (3 backar + ca 15 stycken 50 cl tomglas) i badkaret med en redig dos klorin, lukten där inne är som tio badhus på en och samma gång. Alla upptänkliga bakterier som kan finnas där dör förhoppningsvis under natten så att jag kan tappa i morgon efter jobbet! Jag tog lite bilder med den (sämre) kompakta digitalkameran som kommer här nedan.

Rengöring av flaskor (detta är skälet till att man har badkar!):


En bild på kapsylmaskinen jag fixat från NIMA Maskinteknik (jag har fäst den på en skiva för ökad stabilitet):

Under arbetet spelade frun Kamelot's två senaste skivor, Ghost Opera och The Black Halo, jag kan varmt rekommendera båda! Snyggt arrangerad symfonisk hårdrock som passar vid ett tillfälle som detta!

tisdag 5 maj 2009

Grillen och mjödet!

Igår anlände första batchen grillar till Harmånger Trädgård, så snart kommer jag att få mitt exemplar, kanske redan i slutet av veckan! De är tydligen ny svensk distributör för Char-Griller så de håller på med svenska bruksanvisningar som de ska finslipa innan de levererar ut. Under tiden har jag hunnit bunkra upp med grillved i mängder. Jag fick bl.a. sälg av Josef som jag har huggit upp i lagom stora bitar, sen ska jag få ett nerhugget äppelträd av en på jobbet och även ett av syrran. De får väl ligga och torka till tidigast nästa år. Det kommer att bli finfin röksmak av dem! :)

Snart börjar det bli drags att laborera med altanhögtalarna, vädret har ju blivit riktigt bra på sistone (denna vecka borträknat eftersom det regnar och är rätt kallt just nu...). Hoppas det rycker upp sig igen och att man får se fram emot en solig Peace & Love-festival med massor av grym musik och öl! För att inte tala om mjöd! Mitt mjöd börjar för övrigt närma sig tappning nu, det blir troligen till helgen! Jag mätte sockerhalten och den skvallrar om att det troligen är klart när som helst. Det bubblar otroligt lite i jäsröret nu i alla fall. Idag får jag en kapsylmaskin av bänkmodell som jag fått via omvägar från NIMA Maskinteknik, den ska gå varm i helgen!

tisdag 28 april 2009

Lite av varje

Jag sitter för tillfället och uppdaterar min GPS-mottagare för sommarsäsongen, jag ställde på min sommarbil (Seat Leon Cupra R) i söndags och för sommarens längre turer vill man förstås ha fräscht kartdata. Det kändes gött med första turen, 275 kusar i stället för 75 som det är i skåpbilen jag puttrat runt i. Två års fria uppdateringar av kartmaterial av programvara ingick, inte dumt alls.

I söndags var det en snubbe här och ville kränga larm, det händer med jämna mellanrum. Han dök upp bakom skåpbilen när jag låg infälld bakom sätet och försökte mäta baslådan (det var en bloggläsare som ville göra en liknande med samma baselement till sin VW Caddy, lycka till om du läser detta!). Han verkade allmänt uppgiven när jag muttrade att jag redan hade ett larm, sen pep han iväg. I måndags när jag gick hem från jobbet såg jag honom kvar i området, sittades på en bänk med mobilen i handen och titta ner i backen. Hans jobb verkar inte givande.

I slutet av förra veckan damp Kamelot's senaste album ner i brevlådan, har inte hunnit lyssna på det än men jag har höga förhoppningar. En massa annat har kommit emellan, som after work i fredags, resa till Stockholm med jobbet i helgen och omtappning av mjödet igår. Jag smakade lite i samma veva, det känns rätt lovande faktiskt! Det känns som om jäsningen börjar komma in i slutskedet, men det är inte värt att chansa, det var en snubbe på ett forum som inte jäst klart sitt och lyckas spränga hål i kylskåpsdörren (!!) med en flaska som exploderade. Något sådant vill man ju inte råka ut för. :)

fredag 24 april 2009

Porcupine Tree till Sverige!!

Världens bästa grupp (enligt mig), Porcupine Tree, kommer att lira i Stockholm den 19/10 i år! INTE missa! Jag ska till New York den 22/10 så det var på håret att det skulle krocka, men nu gör det inte det och då är ett besök givet förstås. Alla som gillar progressiv rock och metal får inte missa detta fantastiska ögonblick, sannerligen en ära för Sverige. :)

tisdag 21 april 2009

Sommar och sånt

Nu när sommaren närmar sig med stormsteg så vill man gärna tjuvstarta och glömma att det blåser snålblåst, men det håller åtminstone ölen kall och fin. Sommar för ju gärna tankarna till kall öl och grillat kött, även om jag personligen försöker hålla liv i grillen året om. I fredags var det spelkväll hos en polare/kollega och då blev det en hel del öl men tyvärr inget grillande eftersom det var alldeles för kallt ute.

Jag fick se att Jula sålde billig grillkol (4 stycken 2.5 kg säckar för 89 kr) så jag passade på att köpa 8 säckar. Kvinnan som stod bredvid tittade på mig som om jag var galen vilket jag inte alls kan begripa, det måste väl vara mer än en person som köper mer än en säck grillkol? När jag sa det till tjejen så sa hon att det inte bara var hon som glodde. Jaja, hoppas de var roade då, kul att man kan få någon på bra humör.

I söndags kväll kom jag på att vi måste ha någonstans att förvara veden till den beställda lokomotivgrillen, så jag gick ut och snickrade ihop en stor låda (80 cm lång, 50 cm bred och 70 cm hög) indelad i tre fack, ett för mindre kvistar (att skapa rök med) och två för olika vedsorter, t.ex. sälg och äpple som jag kommer att lägga på torkning till att börja med. Jag började strax före 23 och var klar runt halv ett, bortsett från galvat nät runtom som jag fixade igår. Det fick ner tyngden lite, hade jag byggt den helt i trä så hade det blivit jäkligt tungt. Jag använde lite spillvirke från altantaksbygget i höstas så den blev gratis förutom det galvade nätet som kostade 69 kr på Jula. Den blev rätt tung ändå så jag fick baxa bort den till friggeboden på en säckkärra. Josef har lovat mig lite sälg som legat och torkat sen förra året, och av syrran ska jag förhoppningsvis få ett äppelträd som de ska kapa ner, perfekt till BBQ! Äppelvirket lär dock ligga och torka till nästa år. Grillkolen jag köpte ska jag använda de gånger jag inte orkar stå fem timmar eller mer och tillaga kött med ved och indirekt grillning (d.v.s. med värme och rök).

torsdag 16 april 2009

Demians debutskiva

Jag fick ett gäng skivor igår från Ginza, jag väntar även i vanlig ordning på ett par från CDON. Beställer man något där som inte legat på någon topplista det senaste året så kan man räkna med att vänta... Hur som helst så MP3ade jag några av dem och kopierade in på MP3-spelaren igår kväll eftersom jag hade planerat att gå en timme innan jobbet idag. Nu låter jag nog som världens hurtbulle, men jag lovar att det inte är var och varannan dag jag går upp tidigare för att motionera. Förhoppningsvis kan man bränna bort någon promille av påskfläsket dock med lite extra ansträngning. De enda människor jag mötte på promenaden var kvinnor på 50+ med stavar. Kanske är det den kategorin människor som äter mest godis under påsken, eller kanske de bara njuter av lite progressiv musik innan jobbet precis som jag?

Skivan jag lyssnade på under promenaden var debutskivan Building An Empire av Demians, en grupp som har tydliga progressiva släktskap med Porcupine Tree och Dream Theater (inte på så vis att det är samma människor som är inblandade på något vis, men musikaliskt). Du som har Spotify kan t.ex. provlyssna Temple så förstår du vad jag menar! Musikstilen kan väl närmast klassas som progressiv rock. mestadels av det lugna slaget. Riktigt bra och klart värt att provlyssnas, i synnerhet som skivan finns på Ginza för 69 spänn!

onsdag 15 april 2009

Grill beställd!

Vi slog till på en lokomotivgrill från amerikanska Char-Griller, den som jag skrev om i förra inlägget. Valet föll på den för att priset känns helt okey, den verkar stadig och rejäl (60 kg) samt att den är helt i metall (inga delar som blir förstörda av regn och grillflott). Efter att ha måttat lite på skrivbordet på jobbet så kunde jag konstatera att grillytan på 50x52 cm i det större grillutrymmet (där man även grillar indirekt med värme och rök) är full tillräcklig för våra behov. Ytan motsvarar fyra A4-papper placerade enligt bilden. Man kan även använda eldningskammaren som grill om man är ett större sällskap, galler följer med till båda utrymmena. Frakten går på 370 kr med Bussgods vilket är rimligt med tanke på vikten tycker jag. Tyvärr har de inte fått in den i lager ännu så det blir till att vänta ett par veckor. Det kommer att kännas som en evighet...

Ny grill till sommaren?

Det känns som att det är dags att köpa en ny grill. Vi grillar året om (gör av med ca 15 påsar grillkol/år) och den gamla börjar bli rejält sliten. Vi har hittat en riktig läckerbit från amerikanska Char-Griller (säga vad man vill om produkter från USA, men grillar kan de!) som säljs på Harmånger Trädgård. Det är 26 mil enkel resa att hämta den, så det kommer kanske inte på tal, men de kan skicka. Jag vet inte vad det kostar men grillen väger 60 kg så det lär ju inte vara gratis. Det är i alla fall en "smoker" som innebär att man kan elda i kammaren på grillen och röka kött i det stora utrymmet, eller grilla som vanligt i något av dem beroende på hur många man är. Sällan har väl en grill väckt sånt habegär... kolla bara in bilden!





Mer info finns här!

lördag 11 april 2009

Vårt dagliga mjöd, giv oss idag

Nu bubblar det finfint i jäsröret, det är som ljuv musik för öronen att höra ljudet när man vaknar på morgonen. Idag när vi kom hem från en visit till mina föräldrar hälsade mjödet oss välkomna hem med ett försynt litet bubbel.

När jag beställde grejer från Humlegården på passade jag även på att köpa ett flasksköljningsmunstycke som man skruvar på direkt på en standardkran, och gissa om det funkar bra! Med hett vatten och lagom tryck är det inga som helst problem att göra rent flaskor utan kemikalier. Jag tog en video med digitalkameran för att demonstrera som jag lagt in här nedan.

torsdag 9 april 2009

Mjödet igen

Nu står mjödet på jäsning! Jag har ägnat större delen av kvällen till att koka vörten och förbereda jäsningen. Vörten innehåller humle, honung, citronsyra, riven ingefära (jisses vad gott det luktar när man river!), jästnäring, irish moss (klarningsmedel i form av alger) och förstås en hel del vatten. Och när det kokat klart blandar man det med mer vatten och jäst tills det blir 26 liter. Nu är det bara att överlämna resten av jobbet åt naturen! Ett tag i alla fall, tills det är dags för omtappning...

Givetvis var jag puckad nog att gå ifrån innan uppkokningen så det kokade över. Spisen full av klibbig honung. :( Det blev en grovstädning efteråt och det är väl i och för sig aldrig fel ändå.

Så här kan det se ut när man slevat ur nio burkar honung (ok, det är åtta på bilden, men en saknas...).

onsdag 8 april 2009

Spricka i rutan

Igår besiktade jag skåpbilen, den gick igenom prickfritt, men glädjen blev inte långvarig. Kort därefter small det så hårt på rutan att jag trodde stenen (eller vad det nu var) skulle gå rakt igenom, men det gjorde den inte. Däremot lämnade den ett gigantiskt hål efter sig med en begynnande spricka. Eftersom jag vet att man ska skynda sig in till glasmästeriet om man vill laga rutan i stället för att byta den så ringde jag tidigt i morse och det var bara att komma in. Lagningen gick på en timme och nu kan man omöjligen se att den blivit lagad, och självrisken på det är bara 200 kr i stället för ca 1500 kr som det kostar att byta rutan.

Som plåster på såren så anlände min bryggeriutrustning (se tidigare inlägg) med DHL idag så den står hemma och väntar. Nu jäklar ska det bryggas mjöd! Dessutom har objektivet jag beställde från Cyberphoto för en månad sen anlänt också och väntar på utlämningsstället. Snacka om fest!

söndag 5 april 2009

How to replace the laser pickup in your CD player

I decided to write this post in English, since I believe that I can be useful for readers outside Sweden.

About a year ago my CD player (a Primare D30.2) started skipping randomly, at first very rarely and only when exposed to vibrations, for instance when someone walked on the floor. The problem got worse though and got to a point where it really annoyed me. I tried to open up the CD player and clean the laser a couple of months ago, and it actually made things a bit better. It was still sensitive against vibrations but it didn't skip during playback. Until a couple of weeks ago... Now the problem was more than subtle, it occured several times per track, both skipping/jumping between tracks and distorsion. I surfed around the web for a replacement laser pickup, but it was hard to find one in Sweden. I found many resellers in the rest of the EU though, but the shipment cost would easily exceed the price of the laser pickup unit. In the US the unit costs less than a lunch... :) Finally I found a reseller that seemed to sell various electrical components (http://leifline.com/) so I e-mailed him and he ordered and sent me a unit for 176 SEK (about $20) which really is a bargain. As I wrote above, you can find one for less in the US, probably half the price at most. I've read that there are Chineese copies on the marked, so be careful and see to it that you get a original one from your manufacturer. Mine is a Sony KSS-213B (Sony's original part number is 8-848-379-31). This weekend me and my friend Josef replaced the laser pickup unit and the CD player works perfectly! I've promised him a bottle of homebrewed mead when I'm done with the brewing... :D Yes, of course, we are Swedish vikings, we drink mead all day long, laugh hard and fix CD players. (That's irony, we are mostly like you, 99% of us haven't tried mead, and by the way, don't believe those American movies. Swedish girls aren't named Ulla, Helga, Inga or whatever, and most of them aren't blondes, and they doesn't finish every sentence with "ja". What you're refering to is the Swedish Bikini Team, and they have nothing to do with Sweden. Just Google them and see.)

Well, enough said, time for the photos (click them to see them in full size)!

The inside of the patient



The new laser pickup. Unfortunately I didn't take a picture of a very important step, and that is the unsoldering of a short-circuit on the PCB of the laser pickup. You have to unsolder a "blob" of solder that protects the laser pickup from ESD. Don't forget this!



The "top" has to be removed from the transport mechanism so we can reach the screws underneath it. This procedure is probably different for each mechanism so you have to figure this one out by yourself. On my CD Primare plastic "heels" holds the top part.



The top is gone and the screws are reachable. The metal plate that can be seen around the laser pickup has to be loosened, or else we can't push the the axle aside. You might have to remove it completely on your player, but in this case it wasn't necessary.




The plate is detached, and it's time to remove the old laser pickup from the axle. This can be done by pushing the axle towards the front of the CD player, after pushing the white plastic heel aside. The picture below shows the heel (this is the side of the axle that faces the front of the CD player).



This picture shows the other side of the axle. Push it using a screwdriver or pliers, but be careful not to damage the axle since the laser pickup slides along it as you play a CD. It's safe to use pliers in the end though since the whole axle isn't used by the pickup (double check this on your unit).



Remove the old laser pickup and the cable connected to it.



Laser pickup and flat cable removed.



Grease the new laser pickup. Use lithium grease that won't dry over the years. Be careful not to get grease on the laser diode! Only grease the moving parts, nothing else.



It's alive! The TOC (Table Of Contents) of the CD inside can be read and this means the laser is working. It plays CD's flawlessly too!




This isn't as hard as you might think, and it can save to a lot of money. Hope you found this guide useful!

Helgens aktiviteter

Igår bytte jag och Josef laserpickup i min CD-spelare, nu fungerar den kanon mot att tidigare ha hackat och varit extremt vibrationskänslig. Jag skriver ett separat inlägg om det på engelska eftersom jag misstänker att fler kan ha glädje av att läsa det. När man gör något sådant i en dyr CD-spelare är man tacksam för alla tips man kan få, och det var inte nerlusat på nätet med bra exempelbilder direkt...

Idag bytte jag stereo mellan kontoret och köket, som jag funderade på tidigare. Det blev kanon, efter mycket slit. Man vill ju dra kablar och sådant snyggt, och nu står högtalarna och förstärkaren på olika platser, tidigare hade jag allt på en och samma hylla. Men den här anläggningen är större och förstärkaren gör sig bäst i ett skåp (det är ju trots allt ett kök). Nu ska väl altanhögtalarna få tillräckligt med kraft också, när sommaren väl kommer och jag får montera upp dem.

Alldeles nyss såg jag och Petra en film med Steven Seagal. Jo jag vet, man ska inte se sånt, och jag har hållt mig borta i åratal, men det här ville jag inte missa. Steven Seagal slåss mot vampyrer!? Tyvärr önskar jag att jag hade hoppat över filmen, Against The Dark hette den för övrigt. Tidigare var karln lönnfet, nu ser han snarare ut som en överjäst fläskkotlett som svingar ett svärd i slow-motion mot något som är en blandning av vampyrer och zombies. Dessutom heter hans karaktär Tao, bara en sån sak. Patetiskt. Du är slut mannen.

fredag 3 april 2009

Kontorsstereon <> köksstereon

Jag funderar på att byta stereoanläggningar mellan kontoret och köket, av den enkla anledningen att kontorsstereon är bättre och har mer ork, och det nyttjar man bättre i hemmet än på ett kontor. Köksstereon är dessutom betydligt mindre till måtten så jag frigör lite yta på kontoret. Mer ork kan dessutom vara bra för att driva altanhögtalarna som jag skrivit om tidigare, i alla fall om man känner för att spela på partynivåer. Nu funkar det ok med köksstereon med, jag har testat, men det skadar inte att ha lite reserver. Köksstereon är en Sony CMT-SE1 om någon minns den, en kompakt microstereo med klass D-förstärkare som fick bäst i test i Hifi & Musik någon gång i slutet av 2003 skulle jag tro. Kontorsstereon är en Cambridge A500 integrerad förstärkare + ett par Monitor Audio Bronze B2 stativhögtalare, garanterat snäppet över ljusmässigt (även om köksstereon låter riktigt bra). Nu är ju kanske inte A500an direkt diskret i ett kök, men vi har en buffé i köket där den får plats. Det kunde jag glatt konstatera efter lite provmätning. :)

Ett steg närmare mjödet!

Igår var jag till mängder av lokala butiker för att försöka få tag i en 15-liters kittel (en kastrull med ett handtag på varje sida), och det var minsann inte världens lättaste grej att få tag i. Lite märkligt kan man tycka, men folk kokar väl inte stora saker längre, söndagssteken har väl ersatts av Big Mac & Co kanske... Kitteln ska jag då förstås ha till att koka min vört som slutligen ska bli härligt svalkande mjöd. Eftersom den bara kommer att användas vid ett eller två tillfällen per år så vill man kanske inte investera i samma märke som stjärnkockarna, så jag letade främst i lågprisbutikerna där alla andra verkar ha fyndat, som t.ex. Överskottsbolaget, Rusta, Dollar Store, Biltema och Jula. När det inte fanns något där testade jag ICA Maxi och Coop, men inte heller de sålde någon stor kittel. Det närmaste jag kom var en 10-liters på Rusta för 229 kr som förvisso var bra pris men risken för överkok blir ganska överhängande.

Idag ringde jag en signal till Citygross i grannstaden Falun och de hade en 15-liters för 299 kr, till råga på allt i rostfritt stål! Aluminium är inte att tänka på, det kan hända otäcka saker när det kommer i kontakt med eventuell syra i vörten. Det var ju som stulet så det blev köp omgående. Sen har jag dragit iväg en order till Humlegården på allt som jag behöver till mitt mjödrecept, plus all upptänklig bryggutrustning i form av två jäshinkar med jäsrör, pumphävert, flaskrengöringsmockafjäng för kranen (underlättar renspolning av tomglas), en speciell buteljeringsgrej man sätter på häverten som släpper igenom vätskan när man trycker den mot botten av glaset och sen stryper när man lyfter den igen, slang till häverten, kapsyler och en massa annat. Första laddningen blir inte billig om man slår ut det på utrustningen kan jag lova, men i längden spelar det ju billigare och dessutom gör man ju detta för att det är kul och man får tillfälle att göra något gott som passar en själv. Vill man komma undan billigt man kan köpa Kung eller Stockholms Festival på bolaget i stället!

torsdag 2 april 2009

Jag ska minsann brygga min egen alkoholhaltiga dryck!

En arbetskamrat berättade för en tid sedan att han brukar göra eget mjöd, och att det blir riktigt gott. När jag tänker på hembryggeri så för det tankarna till tonårsfyllor och illasmakade viner jästa till absolut maxstyrka. Men detta är förstås en helt annan sak än de viner jag gjorde i tonåren, där var det procenten som räknades och knappast smaken; jag var av den åsikten på den tiden att vin smakade skit ändå, oavsett om det var hemmagjort eller köpt. Detta ska tydligen överträffa den mjöd man kan beställa på Systembolaget (den finns inte i ordinarie sortimentet), och det förvånar mig inte alls då huvudingrediensen är honung som ju är ganska dyrt. Jag blev väldigt nyfiken och har bestämt mig för att damma av mina gamla bryggerikunskaper, som egentligen aldrig varit speciellt imponerande. Fast starkt blev det. :) Tyvärr gjorde jag mig av med all utrustning för över tio år sen så det blir till att införskaffa allt på nytt igen, men det är ingen överdriven utgift direkt.


Principen är kort och gott att man blandar humle, massor av honung (5.5 kg för en 25-literssats), vatten, kryddor (citron, bär eller vad man nu känner för, i mitt fall ingefära) och lite annat smått och gott, kokar upp det till en s.k. vört under en timme eller så. Sedan öser man i det i en jäshink tillsammans med jäst och vatten, sätter på locket och inväntar jäsningen som sätter igång relativt fort. Det finns olika sorters jäst beroende på vad man vill göra, för mjöd finns speciell mjödjäst för sött eller torrt mjöd, beroende på vad man föredrar. Torrt mjöd blir inte lika sött, beroende på att det jäser längre vilket i sin tur beror på att jästen klarar en högre alkoholhalt innan den dör, och då har större mängd socker (honung i detta fall) omvandlats till alkohol. Den söta jästen däremot dör tidigare och lämnar då efter sig ett mjöd som är sötare och lite alkoholsvagare, troligen runt 9% (motsvarande siffra för torrt mjöd är 13%, men det beror förstås helt och hållet på jästen och mängden honung). Sedan följer lite omtappningar varefter mjöden ska stå och klarna (jästen faller till botten) tills det slutligen är dags att buteljera och ha i lite socker (som sedan jäser lätt och skapar kolsyra med tiden). Processen är mer ingående beskriven i texten "Gör dig en öl av Malte Humlesson".


Jag har letat runt efter prisvärd honung som inte kommer från Långtbortistan (då vet man aldrig vad de blandat i, men troligen socker för att få ner priset) och den billigaste jag hittat var svensk honung på Lidl som kostar ca 45 kr per kg, dvs en kostnad på ca 250 kr för hela satsen. Bäst är så klart lokalodlad honung, men då får man sannerligen dricka mjöden med respekt sen...



Som en direkt forsättning på detta tänker jag försöka mig på cider till sommaren, i stället för att kassera brutala mängder äpplen från våra tre äppelträd som vi alltid gör varje år. Jag upptäckte nämligen till min stora glädje att vi har en råsaftcentrifug till vår köksassistent, alltså en tillsats som används för att separera juicen från skal, kärnor och annat elände. Äppeljuicen häller man sedan i jäshinken (eller om man så vill, en damejeanne som på den fina bilden jag gjort) tillsammans med ciderjäst och kanske socker (ska undersöka det sen), låter hela härligheten bilda ljuvlig alkohol under en tid framöver och häller sedan på flaskor som lagras ganska länge innan de kan avnjutas. Och så lite omtappningar därmellan innan bulteljeringen för att få bort bottensatsen förstås, allt enligt konstens regler.


Framtiden ser ljus ut!

tisdag 31 mars 2009

Tillbaka från Ramundberget

Jag tänkte skriva några rader om resan till Ramundberget! Till att börja med var det en positiv upplevelse för mig som hatar snö och vinter, klart över förväntan! Utöver en massa behövlig frisk luft och motion så blev det massor av god mat och grymma drinkar, och vem kan klaga på det? :) Snöbilden tog jag ute på fjället under promenaden med sköskor, vi gick ovanpå 1.5 meter snö och det känns ju rätt mäktigt bara det. Landskapet var himla fint. Turen uppför kunde väl ha varit mer behaglig, det lutade en hel del och dessutom var jag rejält bakfull sen dagen innan då det blev både after ski (after car i vårt fall...) och fest på kvällen, men det är smällar man får ta och det var ju dessutom självförvållat. Vi hittade en liten klyfta i snön som var perfekt att lägga ut liggunderlagen i varefter god pilsner avnjöts i solen och de sedvanliga MMS-meddelandena skickades till de stackare som satt på ett kontor denna fredagsförmiddag. Senare den eftermiddagen blev det så klart after ski igen där bandet Absolut Svenskt spelade. Jag är väl ingen fan av gamla svenska slagdängor signerade Magnus Uggla och Tomas Ledin direkt, men bandet kunde sin grej och skapade grym stämning i lokalen. Klart värt en eloge! Senare på kvällen när vi festade på rummet (eftersom inget uteställe var öppet) så knackade det på dörren och där stod inga mindre än bandet! "Är det här festen är?" frågade de, och det var ju självklart så det var. De hade väl lokaliserat oss tack vare den medhavda stereon och den obefintliga isoleringen i väggarna. De visade sig vara riktigt sköna snubbar, och stämningen låg på topp tills kvinnan i rummet bredvid bultade på dörren i morgonrock och bad oss dämpa musiken. Festen fortsatte dock, fast på lite lägre volym. Dagen efter berättade bandet när vi stötte på dem att de hade fått skäll i receptionen, tydligen hade kvinnan känt igen dem och trott att de bodde i vårt rum, så de hade fått frågan om de bodde i 208:an och de hade svarat "öhhh, näääe...". Så här kommer en officiell ursäkt om ni någonsin läser detta! :)

Sista dagen åkte vi skoter och det gick utav satan kan jag säga, vi fick riktigt snabba sportmaskiner från Polaris som uppmanade till offensiv körning. Personligen tog jag det dock lite lugnare efter att ha tippat över en gång. ;) Fast jag var uppe i nosade i över 115 km/h iaf och det kändes ganska fort på en skoter för en annan som aldrig provat förut.

onsdag 25 mars 2009

Resa till Ramundberget

I morrn var det dags att åka till Ramundberget med företaget då, fyra dagar med massor av snö, kyla och skidåkning. Jag gillar personligen inget av det där, men det blir även tur med hyrda snöskotrar, en promenad i snöskor till en gammal gruva och förhoppningsvis en del festande och det ser jag fram emot (jo, även promenaden, jag må hata sport och idrott, men jag absolut inget mot motion). Resestereon Reza är packad och maskerad i en IKEA-kasse för att inte reta upp personalen alltför mycket redan i hotellets lobby, en bärbar stereo som är stor nog att inte få plats i en relativt stor bag är nog inget som uppskattas av dem. Bagen som inte rymde stereon fyllde jag i stället med en platta öl och 6 flaskor Tonic (till ginen), bäst att förse sig inför kvällsaktiveterna redan i förväg när man ska till vildmarken, man kan ju inte ha roligt på rötter och torkat kött. MP3-spelaren är laddad med över 4000 låtar så nu är man sannerligen redo!

torsdag 19 mars 2009

Skarpt test av aktiv brusreducering

I december skrev jag ett inlägg om Sennheiser PXC 450, ett par hörlurar med aktiv brusreducering (Noiseguard som det heter på Sennheiserspråk). För en tid sen var jag ute och åkte tåg, och även om tåg får räknas som relativt tyst mot t.ex. flyg så är det ändå ett ganska påtagligt bakgrundsljud när man lyssnar på musik i hörlurar. Så jag fick äntligen chansen att prova mina lurar i en verklig miljö. När man tar på sig dem så märker man först inte så stor skillnad, prat och andra ljud omkring en finns fortfarande där, det blir inte tyst som i graven direkt (jag kan i och för sig inte påstå att jag vet hur det låter i en grav, men det lär väl knappast behövas Noiseguard-lurar där). Slår man däremot av den aktiva brusreduceringen är skillnaden enorm! Det är lite samma effekt som att slå av en stationär dator med någorlunda diskret fläktsurr, man inser inte skillnaden förrän surret verkligen försvinner. Brusreduceringen jobbar under 1 kHz vilket förklarar varför en del prat och annat hörs ändå, men det är troligen för att inte påverka resten av frekvensbandet negativt, för brusreduceringsfunktionen degraderar ljudet en smula. Det är tveklöst att föredra framför lågfrekvent oljud dock, det är det inget snack om! I det ögonblick man slår på MP3-spelaren känns det dessutom som att det faktiskt är knäpptyst bortsett från musiken. Det är väldigt avkopplande att bara höra musiken och inget annat, man kan dessutom spela lite lägre i stället för att försöka dränka oljud med mer ljud. Rekommenderas tveklöst!

Sennheiser har dessutom en annan finess som gör att man kan trycka på en knapp på luren och låta brusreduceringen jobba men ändå plocka upp omgivande tal via mikrofoner, perfekt om man vill prata med sina medpassagerare eller tåg/flygpersonal utan att ta av sig lurarna. Den funktionen visade sig också fungera riktigt bra!

tisdag 17 mars 2009

DIY balanserade lågnivåkablar av toppklass med litzfläta!

Jag konstruerade en uppsättning lågnivåkablar i helgen, upptakten till detta var lite kabeltester förra veckan. Resultatet blev lysande, men mer om detta senare.

Bakgrunden till det hela var att jag sen tidigare hade en relativt enkel balanserad kabel mellan för- och slutsteg som jag köpte när jag för första gången gick över till balanserad koppling mellan CD-spelaren och en integrerad förstärkare jag hade på den tiden (en S.A.T. Amplifix och samma CD-spelare som nu, en Primare D30.2). Detta var ungefär sex år sedan och kabeln har hängt med sedan dess. När jag för första gången bytte till separata för- och slutsteg för några år sedan köpte jag en begagnad Silk 050-kabel med Furutechkontakter (en sådan får man ge över 6000 kr för nu så det får väl räknas som en mycket bra, eller i alla fall dyr, signalkabel). Vid det tillfället valde jag att sätta den bättre kabeln mellan CD-spelaren och försteget enligt "source first"-principen, d.v.s. att man ska ha så bra ljud som möjligt tidigt i kedjan eftersom ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Eller om man så vill, skit in, skit ut. Så har jag kört flera år, även efter byte av slutstegen, utan att tänka så mycket på det. Josef och jag snackade lite om att man kanske borde ha den bättre kabeln efter försteget av olika skäl. Om inte annat så skickar ju CD-spelaren en signal med full kräm medan slutsteget dämpar denna och skickar en svagare signal vidare till slustegen.

Sagt och gjort, jag testade att byta plats på kablarna, och vilken skillnad det blev! Diskanten förblev lika upplöst, men mjukare och behagligare i karaktären, lite av ettrigheten försvann så att säga. Precisionen i ljudbilden blev så otroligt mycket bättre att jag inte trodde mina öron, det blev verkligen betydligt lättare att placera instrument och aktörer. Betänk nu att det var samma uppsättning kablar jag använde, jag bytte bara plats på dem! Det fick mig förstås att inse att den gamla kabeln inte var speciellt bra. Josef hade nyligen tillverkat egna signalkablar genom att fläta de bästa signalkablar ELFA hade att erbjuda med suveränt slutresultat, så jag tänkte att jag skulle göra detsamma.

Principen kallas för litzfläta och metoden man använder är densamma som för att fläta hår. Anledningen till att man gör detta är för att minimera det elektromagnetiska fält som flera parallella ledare skapar i en kabel. Man kan använda flera ledare per signaltyp och kanal i t.ex. högtalarkablar, dvs x antal minusledare och lika många plusledare, som man sedan flätar ihop. Varför ska man då använda flera ledare för plus och minus och inte bara två? Jo, anledningen till detta är att grova kablar lider av den s.k. skineffekten vilket kortfattat betyder att höga frekvenser inte orkar tränga ner så djupt i kabeln och därför färdas på ytan och av detta skäl ser en högre resistans än av de normalt skulle göra. Därför ska man använda tunnare kablar, vilket då förstås ökar resistansten totalt sett för alla frekvenser. För att få bukt med detta använder man flera parallella kablar med isolering emellan (annars blir det ju som en enda ledare ändå), och för att minska det elektromagnetiska fältet så flätar man dessa. Flätar man inte kommer fältet att påverka kabeln så att man ändå drabbas av skineffekten till någon grad. Till mina XLR-kablar har jag dock bara använt 3 ledare per kanal (plus, minus och jord). Man kan förstås använda sex ledare också, två för varje signaltyp, vissa tycker det är bättre. Prova!

Isoleringen är också ett kapitel för sig och anses påverka ljudsignalen. PVC är väldigt vanligt i signal- och högtalarkablar men är faktiskt inte alls speciellt bra. Desto bättre än teflon och bomull, allra bäst är luft men det är ju svårt att använda som isolering eftersom det svävar omkring. :) Det är förbryllande att teflon inte är mer vanligt, men det kostar väl en slant och även på svindyra kablar ska det tydligen snålas. Den kabeln som Josef och jag har använt är av silverpläterad koppar och isolerad med teflon. Benämningen på ELFA är "PTFE-isolerad kopplingstråd". Jag körde med AWG 24 vilket är en ledararea på 0.24 mm2. Den finns i några olika färger, svart har för närvarande artikelnummer 55-454-05. Om du köper denna, se till att få varianten med silverplätering för den finns även med nickel vilket kanske inte känns optimalt för ljudsignaler. :) Tänk på att en del kabel går bort när man flätar kabeln, den blir alltså lite kortare (ca 10-20% beroende på hur hårt man flätar, men ta inte i för mycket, det ska vara löst flätat). Jag köpte också PVC-slang till min som jag trädde utanpå, se även till att denna är ganska rymlig så att kabeln inte blir för hårt ihoppressad om du vill göra på samma vis, eller skippa slangen helt, den gör ingen nytta förutom det estetiska. Det finns även kabelstrumpor att köpa på ELFA som ger ett snyggt resultat, fast kan bli lite sladdrigt eftersom kabeln är så tunn.

Det ljudmässiga resultatet då? Kort sagt makalöst! Detaljrikedomen är brutal, och kabeln är perfekt balanserad över hela frekvensregistret. Jämfört med den gamla kabeln så känns ljudet mer öppet och ännu mer detaljerat, konturskärpan är otrolig! Total kostnad med Neutrik XLR-kontakter landade på kanske 350 spänn eller så för ett kabelpar, snacka om fynd!!! Byter jag mot den gamla känns den instängd, förhållandevis odetaljerad och lite slapp i hullet.

Här nedan följer några bilder av bygget (klicka för att förstora).

Kapning av kabel (jag körde 0.7 meter per oflätad ledare):



Tillfällig arbetsbänk (köksbordet, eftersom det är lite taskigt ljus ute i garaget, och kallt):



En av kontakterna fastlödd:



Så här ser flätan ut:



Den flätade kabeln överdragen med PVC-slang:



Alla lödningar klara, ihopskruvning av kontakthylsor återstår:



Färdiga kablar:

måndag 16 mars 2009

Inaktivitet

Här kommer en officiell ursäkt för att jag inte postat på evigheter, men från och med nu lovar jag bättring! Inom kort kommer jag att posta ett inlägg om ett kabelbygge jag gjort i helgen, håll utkik!

söndag 25 januari 2009

Death Magnetic igen

Det har ju som sagt skrivits mycket om den usla ljudkvaliteten på Metallicas nya skiva Death Magnetic, och det är verkligen fruktansvärt. Versionen från Guitar Hero 3 låter mycket bättre.

Aftonbladet skrev tydligen lite kort om det här i höstas:
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article3340593.ab

Audiofilerna surar på Metallica.

I ett upprop på nätet kräver man att gruppens nya album ska mastras om.

– Genuint olyssningsbart, menar mastringsteknikern Ian Shepard.

Ian har också varit vänlig nog att göra en YouTube-video som demonstrerar skillnaden mellan Guitar Hero 3- och CD-versionen, båda normaliserade till samma ljudnivå förstås. Här kan man även med gansla usla datorhögtalare klart och tydligt höra skillnaden och vad som försvinner när den överdrivna kompressionen har gjort sitt. OBS!! Se till att välja "High Quality-versionen"! Det gör du genom att klicka på pilen längst ner till höger under videon och sen välja HQ-rutan. Lyssna gärna i hörlurar!

Seventh Wonder - Mercy Falls

Idag har Seventh Wonder's senaste skiva Mercy Falls rullat några gånger, den är verkligen ett mästerverk! Jag beställde den i början av december från CDON och fick vänta 6-7 veckor på den, ingen ovanlighet när det gäller detta företag tyvärr, inte för mig i alla fall... Under tiden hann Hifi & Musik utse den till 2008 års bästa hårdrocksalbum i sitt julnummer, och det är tamejfan inte mer än rätt! Skivan är rakt igenom assnyggt komponerad och framförd, melodierna är vackra och sångaren går inte av för hackor. Jag inser ju att det inte är för alla förstås, käkar man blytung metal till frukost kanske det här kan kännas aningen mjukt, men det är ändå värt att ge en chans. Mitt första intryck när jag fick skivan för någon vecka sen var att det var riktigt bra, andra lyssningen tänkte jag att det nog inte var så bra trots allt. Det var i och för sig mitt i natten när man borde ha sovit i stället. Tredje lyssningen lät det riktigt bra igen och därefter har det känts rakt igenom lysande. Ungefär som vanligt när man hittar en skiva utöver det vanliga med andra ord. Den bästa musiken, den man kan lyssna på i åratal utan att den någonsin känns ointressant utan snarare mer och mer solid, är kanske inte helt lättsmält första varven. Rakt emot dyngan som oftast spelas på radio med andra ord, billigt krafs som är tänkt att dra till sig folks uppmärksamhet i brådrasket så att de ska lägga sina surt förvärvade pengar på något som på sin höjd håller några veckor. Att slå på Rix FM efter att ha lyssnat på den här skivan känns som att sitta där med en riktigt fin och saftig oxfilé, perfekt grillad, kanske den bästa man någonsin ätit, för att sen upptäcka att efterrätten består av... pölsa?! Och sen filosofera över att det faktiskt finns folk som äter pölsa regelbundet, helt frivilligt. Ljudkvaliteten ligger nånstans kring medel för moderna hårdrocksskivor skulle jag säga, kanske snäppet över, men tyvärr är det sällan man snubblar över en skiva i den här genren med sagolik dynamik, det är alltid för hårt komprimerat. Hade det inte varit hårt komprimerat med för hög ljudnivå i vanlig ordning så hade det nog kunnat låta riktigt bra, ljudkvaliteten i övrigt är bra.

måndag 19 januari 2009

Altanhögtalarna har anlänt!

Högtalarna jag beställde från Ljudia till altanen (se tidigare bloggpost) har anlänt! Jag har legat nerbäddad sen i fredags p.g.a. en riktig grisinfluensa med feber, frossa, illamående, och värk överallt, men på nu på eftermiddagen kändes det lite bättre efter 3-4 dagars vila så jag kunde inte hålla mig från att åka och hämta ut dem trots att jag svettas bara jag rör minsta fena.

Jag började med att koppla in dem på köksstereon, det är ju trots allt den som ska driva dem sedan när de står ute på altanen. Som jag skrev tidigare så ger den med lite god vilja ut 2x80 watt, under omänskliga förhållanden (10% THD måste väl ändå räknas som tortyr), mer rättvisande mätmetoder skulle förmodligen visa en fjärdedel eller så av den effekten vilket ändå får räknas som helt okey. Med kablar hängandes lite fritt och allt annat än snyggt (se bilden), temporärt kopplat till högtalarväxeln som jag ska gömma undan sedan drog jag med förväntan igång stereon. Och nog lät det bra alltid! Klart över förväntan! Hur kan man få så pass bra ljud för ynka 1395 kr, med tanke på att det är vädertåliga högtalare med plastlådor?! Rent subjektivt verkade känsligheten klart i klass med högtalarna som följde med köksstereon också, det hade jag inte väntat mig. De har dessutom en impedans på 4 ohm medan de här har 8 ohm, så förstärkaren ger ju ifrån sig mindre effekt. Riktigt kul att det funkade så bra!

Dags att se vad som händer när vi kopplar på rejält med effekt! Sagt och gjort, jag gick ut till garaget och hämtade PA-slutsteget, 2x525 watt ska väl kunna skrämma ur ännu lite mer liv ur dem! Jag släpade upp steget till kontoret på övervåningen och kopplade in det till datorn. En kartong och multifunktionsskrivaren fick agera högtalarstativ. På med grejerna, och visst, man kan spela riktigt högt utan att det låter illa. Imponerande!! Sitter och skriver detta medan musiken pumpar... :D

lördag 17 januari 2009

Högtalare till altanen

Efter många dagars (eller veckors...) efterforskning har jag äntligen hittat högtalare till altanen! Min tanke först var att bygga en egen "ljudlimpa" med bilstereoelement eftersom de tål fukt ganska bra. Tankarna har vandrat emellan massor av olika alternativ, till exempel:








  • 4 stycken 6.5" koaxialelement (två per kanal) i en "ljudlimpa"
  • 2 stycken 6x9" koaxial/triaxialelement i antingen ljudlimpa för båda kanalerna eller en separata låda för varje kanal
  • 2 st 8" bilbasar + 2 st piezodiskanter
  • Någon typ av infälld lösning i taket med marinhögtalare (övergav den eftersom jag vill kunna ta undan grejerna under vintern)
Jag ville inte lägga alltför mycket pengar eftersom det är utomhus, hade jag byggt själv hade jag hamnat på kanske tusenlappen. Slutligen föll valet på två stycken färdigbyggda PA-högtalare från P.Audio som är en välkänd tillverkare inom PA-världen. De heter P.Audio Compact 8.1 och säljs av Ljudia för överkomliga 1395 kr/par! Modellen är utgående så jag antar att det är därför priset är så pass bra som det är, de hade bara 12 par kvar och numera 11. :) De har 8" baselement och en hornladdad diskant. Fördelen med dessa är att jag vet att de tål fukt och att jag slipper ha en låda av målad spånskiva som kanske inte trivs sådär jättebra i fukt utomhus. Jag har dock tak över altanen, så visst, hällregn är det inte frågan om, men ändå.

Högtalarna kommer att drivas av köksstereon med högtalarkablar utdragna genom köksväggen, kopplat via en högtalarväxel som jag hittade på Fyndbörsen för futtiga 119 kr. Det är en microstereo med klass D-förstärkare (Sony CMT-SE1) som med mycket välvilja har specats till 2x80 watt. Ärlig effekt kanske är en fjärdedel, men det bör räcka till någorlunda ljudnivåer då högtalarna har hygglig känslighet (89.5 db). Vill man dra på högre har jag ett PA-steg jag kan koppla in, och ett par gigantiska hemmabyggda högtalare om dessa inte duger. Ska bli riktigt kul att provköra dem när de anländer nästa vecka!

söndag 11 januari 2009

Spotify är verkligen grymt!

Jag har använt Spotify under ett par veckor nu på jobbet för att spela bakgrundsmusik och det är verkligen asgrymt. För dig som inte testat så är det ett program där du kan söka och finna i princip vilken musik som helst, och streama över nätet, helt lagligt! Det enda man får stå ut med är en kort reklamsnutt mellan var sjätte låt eller något sådant, klart överkomligt. Ljudkvaliten är klart över webradiosnittet, och responsiviteten är imponerande. Det känns verkligen snabbt! Utöver sökfunktionen kan man spela radio där man får förslag utifrån genres och årtionden som man själv väljer. Självklart kan man inte förvänta sig audiofilkvalitet, men ingen som spelar komprimerad musik gör väl det? Vad jag vet så kör Spotify med Ogg Vorbis i 160 kbit/s och det får räknas som helt ok för att provlyssna eller spela i bakgrunden. I finrummet är det fortfarande CD som är kung! :)

En riktigt grym grej är att man kan skapa playlists som man kan dela med sig av via en länk i mail eller MSN, bara att dra och släppa! Dessutom man kan skapa samarbetslistor som flera kan lägga till låtar i och då uppdateras listorna på alla andra klienter i realtid, det är sjukt snyggt!

Ryktet säger att mobilversioner är på gång till iPhone och Symbian, vi håller tummarna!

torsdag 8 januari 2009

Bi-ampning av center

I min anläggning har jag två stycken monoblock som driver varsin fronthögtalare, och sen ett 5-kanalssteg som driver center och bakhögtalare. Den snabbtänkte har nu redan listat ut att det blir två kanaler över, och det är förstås riktigt. Det tyckte jag var lite onödigt så jag använde en av kanalerna till att bi-ampa centern igår (det var på tiden...). 5-kanalssteget petar ur sig 5x120 watt (eller 5x139 watt har jag för mig beroende på hur man mäter) så följdaktigen har centern någonstans mellan 240 och 280 watt till förfogande nu! Gissa om konerna sitter i ett järngrepp! :)

onsdag 7 januari 2009

Intressant blu-rayspelare från Samsung

Samsung har släppt en blu-rayspelare som faktiskt verkar ganska duktig på att skala upp vanlig DVD utan att det ser ut som stryk. De flesta blu-rayspelarna presterar ju som bekant sämre än en vanlig DVD-spelare i medelklass. Hemmabiotidningen recenserade den med ganska gott resultat, och en sökning på andra tester på Google visar att den presterar riktigt bra enligt flera recensenter. Rekommenderat pris är ca 4000 kr men den finns för strax över 3000 kr hos t.ex. Fyndbörsen. Samsung BD-P2500 heter godbiten, på prisjakt.se finns mer att läsa. Priset är riktigt bra med tanke på att en någorlunda vettig DVD-spelare ligger i samma prisklass.

Sentinel

Idag när jag zappade mellan alla meningslösa TV-kanaler (vi har tusentals (nej jag skojar inte), och alla visar skit) så visade TV4 Science Fiction en serie som heter Sentinel. Jag har aldrig kollat på den, men jag garvade när jag läste EPG-beskrivningen av vad den handlar om:

Amerikansk thrillerserie från 1997. Detektiven Jim Ellison har efter en längre vistelse i djungeln begåvats med oanade förmågor.

No shit! Är det så man gör när man vill bli som snubbarna i Heroes?

fredag 2 januari 2009

Megapixelhysterin

Idag är det samma hysteri kring antal megapixlar på digitalkameror som det är när det gäller watt på förstärkare, högtalare m.m. Alla som vet något om högtalare vet (förhoppningsvis) att en högtalares maxeffekt inte har ett dugg att göra med hur den låter eller hur högt den kan spela. Någorlunda samma sak gäller förstärkare, även om effekten förstås spelar in på hur högt man kan spela och vilka högtalare man kan använda. Sen är det en annan femma förstås att olika tillverkare mäter olika så att man i konsumentklassen omöjligen kan jämföra tillverkares specifikationer. I de dyrare segmenten tenderar det att vara mer rättvisa siffror som tur är...

I alla fall, åter till ämnet, megapixlar. Jag snubblade över den här artikeln i tidningen Digitalfoto där de jämför systemkameror med kompaktkameror och försöker avgöra hur stor roll upplösningen har. Och de kom fram till att fler megapixlar gav mer brus, sämre bilder med andra ord. Den enkla lösningen för bra bilder till överkomligt pris är (som man kunde gissat) ett billigt systemkamerahus med en lite bättre optik (inte den som följer med i paket ibland).

Klicka här för att läsa artikeln.